Атентатите в Париж могат да свият растежа във Франция с 2 млрд. евро

OFFNews 26 ноември 2015 в 08:33 2447 0

Берси

Снимка Архив

Министерството на финансите на Франция.

Атентатите от 13 ноември в Париж биха могли съкратят с 0,1 пункта растежа на френския брутен вътрешен продукт, сочи прогноза на финансовото министерство на страната, цитирана от RTL.

Според оценката, реализирана една седмица след атентатите, са повлияни туристическият сектор, потреблението на домакинствата, както и бизнес климатът. Съвкупният ефект от тези последици може да струва колкото 0,1 пункта от растежа на БВП, т.е. еквивалента на два милиарда евро.

Но дори погледнато само процентно, съкращението е съществено. В началото на октомври френският национален статистически институт (INSEE) беше обявил, че очаква растежът на БВП за 2015-та да бъде 1,1 на сто. Тогава той намали предишната си прогноза – 1,2%, заради незадоволителните резултати през второто тримесечие.

Засега не са достатъчно данните, които биха позволили цялостно измерване на икономическите последици от атентатите, пише сп. «Експрес». Още повече, че туристическият сектор има «отскок» от третото тримесечие – показателите за различни сфери в него са с 3 до 7,2 на сто по-високи спрямо същия период на 2014 г.

Но в последно време числата са обезпокояващи. Например в седмицата след терористичните нападения резервациите за полети към Париж са спаднали с 27 на сто. Това е установило дружеството ForwardKeys, което постоянно следи информация от пътнически агенции в целия свят.

Представа за очакванията в бизнеса дава проучване, проведено от работодателската Обща конфедерация на дребните и средни предприятия. Една трета от анкетираните не са забелязали спад на деловата активност след 13 ноември. Обаче 44 на сто се опасяват от дългосрочни отрицателни последици от терористичните актове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови