Арестуваха бразилски милиардер за корупция

OFFNews 26 ноември 2015 в 11:45 2461 1

Андре Естевес

Снимка Ройтерс

Състоянието на Андре Естевес се изчислява на 2,5 милиарда долара.

Андре Естевес, един от най-богатите хора в Бразилия, и един авторитетен сенатор са арестувани вчера във връзка с разследвания корупционен скандал в държавния петролен гигант „Петробрас“, съобщи Би Би Си.

46-годишният Естевес е 13-ти по богатство в Бразилия, смята се състоянието му се равнява на 2,5 милиарда щатски долара. Задържан е в дома му в Рио де Жанейро. Там, както и в банката, която той оглавява в Сао Пауло, са иззети документи.

Арестуван е и Делсидио Амарал, лидер на групата на управляващата Партия на работниците в Сената

Тайно записан разговор е уличил сенатора Делсидио Амарал. Снимка Ройтерс

И двама са обвинени, че пречат на разследването.

Вчера сутринта полицията е разпространила запис, който уличава Амарал. Сенаторът „начмекнал“, че един арестуван бивш шеф от „Петробрас“ не бива да разкрива доказателства относно самия Амарал и Естевес.

В замяна въпросният ексшеф - Нестор Серверо, щял да получи помощ да избяга от Бразилия в Европа.

Записът е бил тайно направен от сина на Серверо, според когото и баща му, и самият той не са съгласни с плана за бягство.

Малко по-късно Сенатът на извънредно заседание е подкрепил решението на Върховния съд за арестуване на Амарал.

Над 100 души са задържани в продължаващото две години разследване за „Петробрас“, включително политици и висши служители в компанията, както и в някои от най-големите строителни фирми в страната.

Дилма Русеф, президент на Бразилия и бивш председател на съвета на директорите на „Петробрас“, не е пряко замесена в скандала. Въпреки това покрай него тя е под силен политически натиск, коментира кореспондент на Би Би Си.

Председателят на Партията на работниците Руи Фалкао е публикувал декларация, с която се дистанцира от арестувания сенатор. Партията, е уточнил той, „не се чувства длъжна да му предостави какво и да било солидарност“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови