Арестуваха австралиец в Дубай, събирал пари за благотворителност

Той е принуден да си плаща водата в затвора

OFFNews 19 август 2016 в 16:40 8631 1

Деца в лагера край Кабул

Снимка Omar Sobhani/Reuters

Деца в лагера край Кабул

Мъж с британско и австралийско гражданство може да прекара година в затвора в Дубай, защото публикувал линк във Фейсбук към американски благотворителен фонд, който набирал средства за закупуването на одеяла и чорапи за деца в Афганистан.

Скот Ричардс - икономически съветник от Аделаида, бил арестуван на 28 юли и задържан за 22 дена в полицейско управление в Дубай. В петък срещу него са били повдигнати обвинения по нов закон, забраняващ "набирането на средства без разрешение", пише "Гардиън".

Той споделил във Фейсбук линк към кампания на Zwan Family Charity за набиране на средства за нови спални чували, топли дрехи, одеяла, чорапи за децата в бежански лагер в покрайнините на Кабул. Повече от 100 деца измръзнаха до смърт в същия лагер преди 4 години, напомня "Гардиън".

Ричардс, който е израснал в Австралия, живеел със съпругата си и двамата им синове в Дубай, където попаднал под ударите на строгия нов закон, забраняващ благотворителната дейност на организации, които не са регистрирани в Обединените арабски емирства.

42-годишният мъж може да бъде осъден на затвор за срок между два месеца и една година и да плати глоба до 100 000 дирхама.

Законът, създаден миналата година, забранява дарения или рекламирането на кампании за набиране на средства без писмено разрешение от отдела по ислямските въпроси и департамента по благотворителната дейност в Дубай.

Майката на Ричардс Пенелопе Хабърфийлд каза пред Би Би Си, че синът ѝ може да сменя дрехите си само веднъж на седем дни и да плаща, за да получи вода.

"Съпругата му е под огромно напрежение. Разрешават й да му носи дрехи само веднъж седмично. Носи му пари, за да може да си купува вода и допълнителна храна", каза тя.

"Тя се притеснява за него, притеснява се и за себе си. Ако свърши парите, ще трябва ли да напусне страната? Тя се страхува и за децата", казва още Хабърфийлд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13924

1

ScrewIslam

20.08 2016 в 09:28

Този Ричардс е очевидно състрадателен и добър човек. И няма идея какво е шериат. Повечето хора на Запад не биха разбрали защо са го арестували. Шериатът позволява благотворителност САМО за мюсюлмани. Не можеш да събираш дарения за неверници. Така, че тия примитиви са забранили нелиценцирано набиране на помощи, да не би някой да събере пари за неверници. Това би било бунт срещу всевишния психопат.

Освен това, шериатът забранява осиновяването. Така че примитивите искат да са сигурни, че даренията за „някакви“ деца няма да отидат и за осиновяване, за да не обидят Аллах и неговия психясал, извратен пророк Мохамед.