Анкета: Американците не искат нова намеса в Сирия

ОFFNews 11 април 2017 в 12:50 3253 4

Мнозинството американци подкрепят наредените от президента Доналд Тръмп ракетни удари по сирийската авиобаза "Шайрат" в петък, но са против по-нататъшна военна намеса в Сирия, показва проучване на "Уошингтън поуст" и Ей Би Си. 

51% процента от запитаните по време на анкетата, проведена между 900 души в периода 7-9 април, се обявяват в подкрепа на извършената атака. Ясни са различията по партийна линия - докато сред републиканците одобрението достига 86% срещу 11% неодобрение, то при демократите действията са поддържат от само 37 на сто и отхвърлят от цели 59%. 

Допитването показва, че над половината американци - 54%, се противопоставят на идеята за нанасяне на допълнителни удари. Същевременно 51 на сто пък изразяват подкрепа за свалянето на сирийския президент Башар Асад от власт. На фона на това число стои сравнително ниската подкрепа за нови военни действия, тъй като само 35% се обявяват за такива. 

Изстрелването на 59 ракети "Томахоук" по сирийската база не е променя общественото мнение за Доналд Тръмп, сочи проучването. За 43% от запитаните атаката не променя нищо, 25% твърдят, че тя им дава увереност в управлението на Тръмп, а 28 на сто се разколебават относно ръководството на президента. 

Близо 6 от 10 американци (59%) се опасяват, че ракетното нападение ще влоши отношенията на Вашингтон с Москва. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!