"Амнести" сложи наравно Тръмп, Ердоган и Дутерте като опасни за човешките права

ОFFNews 22 февруари 2017 в 10:53 3685 5

Лидери по целия свят, сред които американският президент Доналд Тръмп, разпространяват слова, насаждащи омраза, нарочно пораждащи страховете и безпокойството и диаболизиращи определени групи хора. Тази "токсична" риторика е направила света по-опасно и "по-мрачно" място. Такива са изводите в годишния доклад на правозащитната организация "Амнести интернешънъл", пише БТА.

Докладът съдържа 408 страници, посветени на нарушенията на правата на човека по света. В него се документира състоянието на правата на човека в 159 държави през изминалата 2016 г. В доклада се подчертава, че 2016 г. е била годината, в която "циничното използване на риториката "ние срещу тях" на упреците, омразата и страха е придобила глобална популярност до ниво, невиждано от 30-те години на миналия век", когато Адолф Хитлер дойде на власт в Германия, предаде АП.

Правозащитната организация споменава Тръмп, унгарския президент Виктор Орбан, турския президент Реджеп Тайип Ердоган и филипинския президент Родриго Дутерте сред лидерите, които "със своите разединяващи хората слова преследват безмилостно цели групи от обществото, нарочват ги за изкупителни жертви и разпространяват идеята, че някои хора са по-малко човечни от другите", констатира правозащитната организация. Първите, които попадат на прицела, са бежанците, допълва тя, пише Франс прес.

Като пример се посочва блокирания от американски съд указ на Тръмп, който затваряше временно границите на САЩ за бежанците и за гражданите на 7 страни с преобладаващо мюсюлманско население. Като друг пример се цитира и "незаконното и безотговорното" споразумение, сключено между ЕС и Турция, позволяващо да се изпращат кандидати за убежище обратно в Турция.

"Отровната риторика, използвана от Тръмп в предизборната му кампания илюстрира една глобална тенденция към по-гневни и по-разделящи политики", посочва Амнести, предадоха АП и Ройтерс.
"Пределите на това, което е приемливо се променят. Политиците безсрамно и активно легитимират всякакъв род пропита с ненавист риторика и политики, основаващи се на идентичността на хората - расизъм, омраза към жените и хомофобия. Първата мишена са бежанците и ако това продължи през 2017 г., други ще се озоват също в позицията на атакувани", се казва в годишния доклад.

При представянето на доклада Джон Далхаузен, директор на Амнести интернешънъл за Европа, припомни, че унгарският премиер Орбан е нарекъл мигрантите "отрова", крайнодесният холандски лидер Герт Вилдерс е говорил за "мароканска измет", а холандският премиер Марк Рюте е написал отворено писмо, което приканва мигрантите да се държат "нормално или да се приберат у дома", предаде Франс прес.

Далхаузен каза, че "чужденците и мюсюлманите, които са основна мишена на европейската демагогия, са представяни като заплаха за сигурността и за националната идентичност, като крадци на работни места и като хора, злоупотребяващи със социалната система", пише още агенцията.

"Ранните индикации, подадени от Тръмп, подсказват една външна политика, която значително ще подкопае многостранното сътрудничество и ще доведе до нова ера на по-голяма нестабилност и на взаимно подозрение", се посоча още в документа, допълва Ройтерс.

В него се казва, че правителствата по света "си затваряха очите за военни престъпления и договаряха сделки, които подкопаваха правото на хората да поискат убежище, приемаха закони, които нарушаваха свободата на словото, подстрекаваха към убийството на хора, просто защото те са обвинени, че употребяват наркотици, оправдаваха мъченията и масовото следене и разширяваха драконовските полицейски правомощия", предаде АП. В документа се допълва, че "големият въпрос на 2017 г. ще бъде колко далеч светът ще остави да стигнат жестокостите, преди да направи нещо срещу тях".

В доклада се припомня, че правителства и въоръжени групировки измъчват цивилното население в редица зони на конфликт и че световните лидери не са успели да се споразумеят за намирането на адекватен отговор на глобалната бежанска криза, предаде ДПА.

"Фундаменталните идеи за човешко достойнство и равенство бяха поставени под заплаха през една година, в която стана рутина бомбардирането на болници в Сирия и Йемен, в която бежанците бяха изтласквани обратно в зоните на конфликт и в която имаше сериозни мерки за заглушаване на дисидентите от правителства по целия свят", се казва още в доклада, цитиран от ДПА.

В Европа страховете от тероризма доведоха до мерки, които едно време бяха възприемани като изключителни, а днес са част от обикновеното наказателно законодателство в няколко страни. Франция и Великобритания сега позволяват домашни арести да бъдат налагани въз основа на доклади на тайните служби, които не могат да бъдат обжалвани ефективно от засегнатите. Новият британски закон за следенето "прави значителна стъпка към една действителност, в която правото на личен живот е просто непризнато", се казва още в доклада, предаде ДПА.

Говорейки за Близкия изток, "Амнести интернешънъл" разкритикува четири от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН - Великобритания, Франция, Русия и САЩ - за това, че активно подкрепят сили, отговорни за нарушения на правата на човека в продължаващите конфликти в Сирия, Йемен, Либия и Ирак.

Други бликоизточни страни, в това число Египет, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са критикувани, че не организират справедливи процеси за хора, обвинявани във връзка с националната сигурност и с тероризма.

В Америка "Амнести" отбелязва тенденция на "насочена срещу човешките права, расистка и дискриминаторна риторика в политическите кампании и от страна на държавни служители" из целия регион.

Организацията предупреждава и, че правозащитници, които се противопоставят на големи проекти или на международни корпорации, са изложени особено на риск в Латинска Америка. Гватемала и Хондурас са определени като "най-опасните страни в света" за онези, които се опитват да защитават земята или околната среда.
Неправителствената организация посочва и 36 страни, които са нарушили международното право, като са върнали незаконно бежанци в страни, в които техните права са застрашени, предаде Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови