Ако днес имаше референдум: Британците казват "не" на ЕС

25 януари 2013 в 11:37 2190 3

Англичаните с референдум за ЕС. Снимка: БГНЕС
Англичаните с референдум за ЕС. Снимка: БГНЕС

Великобритания би гласувала за излизане от Европейския съюз (ЕС), ако референдумът за или против членство в ЕС се провеждаше днес, сочи проучване на вестник "Таймс".

40 % от гласоподавателите биха посочили, че желаят страната им да напусне ЕС, а 37 % биха дали гласа си за оставане в съюза.

23% отговарят, че все още не са взели решение.

На базата на тези 23% от хората, които не знаят как ще гласуват, "Таймс" прави заключението, че 53% от англичаните ще дадат вота си за излизане от ЕС, а 43 % ще  искат да останат.

На фона на продължаващите разногласия с ЕС, в сряда премиерът на Великобритания Дейвид Камерън предложи сънародниците му да решат с референдум дали да запазят членството си в Евросъюза.

Референдумът ще бъде проведен до 2017 г., ако консерваторите спечелят парламентарните избори, обеща Камерън в речта си за бъдещето на Великобритания в ЕС.

“Време е британците да кажат своята дума. Време е да бъде решен този европейски въпрос в британската политика. Заявявам на британците – това е ваше решение”, коментира премиерът по-рано през седмицата.

По неговите думи, ако референдумът се проведе и британците гласуват за излизането на страната от ЕС, това ще бъде "еднопосочен билет" за всички и връщане назад за Великобритания няма да има.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!