8 души притежават богатство колкото всички бедни в света

OFFNews 16 януари 2017 в 13:03 5203 8

Снимка БГНЕС

Осемте най-богати хора в света притежават богатство колкото всички 3,6 милиарда бедни на планетата, изчисли "Оксфам" - международна конфедерация от неправителствени организации, борещи се срещу бедността.

Констатацията идва в навечерието на икономическия форум в Давос.

Според "Оксфам" пропастта между бедни и богато се задълбочава и е далеч по-голяма, отколкото се е предполагало преди анализа.

Данните предизвикаха полярни реакции. Представители на НПО-та и мозъчни тръстове разкритикуваха "Оксфам", че се занимава твърде усилено с богатите вместо да се фокусира върху икономическия растеж, който би помогнал на бедните. Според Бен Саутуд от британския институт "Адам Смит" не е толкова важно какво притежават богатите, а как да се работи за благосъстоянието на бедните. Той смята, че то се подобрява всяка година, а статистиката на "Оксфам" е подвеждаща.

Кейти Райт от "Оксфам"на свой ред коментира, че организацията се опитва да отправи предизвикателство към икономическите и политическите елити в Давос.

Кои са 8-те най-богати

По данни на "Форбс" и "Оксфам" осемте най-богати личности в света са Бил Гейтс ($75 млрд. ), Амансио Ортега ($67 млрд.), Уорън Бъфет ($61 млрд.), Карлос Слим ($50 млрд.), Джеф Безос ($45 млрд.), Марк Зукърбърг ($45 млрд.), Лари Елисън ($44 млрд.) и Майкъл Блумбърг ($40 млрд.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

8

Лопе де Вега

17.01 2017 в 08:21

И всичко беше за човека и в името на човека! Знаехме и името на човека!

Видях две имена за които искам да ми кажете като как тези мъже откраднаха залъка на бедните и ги осъдиха на вечна мизерия? Сещате се кои са, нали? Бил Гейтс и Марк Цукерберг. Предварително благодаря за осветлението.

Поздрав!

25665

6

Victimized

16.01 2017 в 16:45

И стига сте говорили за тези "личности" дето били най-богатите, най-богатите личности са корпорациите, понеже според съда ТЕ СА личности и съда ги третира като такива...
А къде са Ротшилд, къде са Рокфелер, къде са британското кралско семейство, дето държат не само парите но и земята в/у която живеем. Забогатели със спекулации и регулации на правителствата на света??? Измислените ви статийки няма да направят света по-справедлив, тогава пишете за на Ким Кардашиян големия задник и не се правете на загрижени ....

25665

5

Victimized

16.01 2017 в 16:42

Тъпите седеруги били против социализма, понеже бил тоталитарен режим, а капитализма хич не поставя властта в ръцете на малцина, разликата обаче е, че капитализма превзема целия свят, докато социализма се случва там където обществото изпитва все още морал и човешки ценности.
Много обичам млади и красиви да ми правят базово сравнение, между икономиката на обществото и лъва как ловува зебра. По елементарни същества от вас едва ли има на този свят. Хората се бият в гърдите, че са еволюирали, образовани, цивилизовани, но когато заговорим за неравенство, веднага вадят закона на джунглата от чекмеджето с опорните точки.
Скрийте се, че смърдите от километри.....

77927

1

El Commandante

16.01 2017 в 13:28

Справедливост?
Курец!