65,1%! Победа за Макрон, победа за Европа

OFFNews 07 май 2017 в 21:07 16880 21

Снимка Ройтерс

Еманюел Макрон е новият президент на Франция и всички притеснения на Европа, че съперничката му Марин Льо Пен може да срине Европейския съюз, каквито бяха нейните заявки, са пометени.

Вместо страшните опасения обаче, самата Льо Пен беше буквално пометена от Макрон. Той спечели изборите с 65.1% - предава на живо сайтът 20minitues.fr. Съответно Льо Пен губи изборите с 34.9%. (Според последните данни при обработени 99,99% от гласовете Макрон печели 66%, а Льо Пен - 34). Така крайната националистка остана само с мечтите си, а най-младият президент на Франция - Еманюел Макрон, на 39 години, е новият президент на Франция. 

Макрон не беше познат на французите само до преди 3 години, когато се появи на политическата сцена. А партията си "Напред!" той създаде само преди 1 година. 

Негласувалите или пуснали бяла бюлетина са най-много от 1969 година насам, пишат още френските сайтове. Те обясняват обаче, че това е, тъй като гласувалите на предните избори за Фийон и Меланшон, не са поискали да пуснат бюлетина за нито един от двамата сегашни кандидати за президент на Франция. Това обаче означава, че във Франция се оформя сериозен републикански фронт, който ще има сериозни отражения в следващите парламентарни избори. 

На площада пред Лувъра се стекоха поддръжници и щастливи французи, за да чуят речта му. При засилени мерки за сигурност там се събраха повече от 15 хиляди французи. 

В първата си реч като президент на Франция Еманюел Макрон каза: "Ще вложа цялата си енергия, за да оправдая гласуваното доверие". Макрон каза, че е чул гнева, страховете и съмненията на французите и че е наясно с разделенията сред френския народ, накарали хората да гласува и за крайната десница. Той каза, че ще възстанови връзките между Европа и гражданите й.

Макрон увери, че Франция ще продължи борбата с тероризма у дома и зад граница. Той подчерта, че ще защитава Франция и Европа.

В реално време

В 20:20 ч.: Макрон каза първите си думи за АФП: "За Франция се отваря една нова страница - на надежда и доверие!"

В 20:19 ч.:Еманюел Макрон се е чул по телефона със съперничката си Марин Льо Пен, за да обсъдят резултатите от изборите. 

В 21:30 ч.: Марин Льо Пен коментира, че нейната крайнодясна партия Национален фронт е постигнала „исторически, голям резултат“. 

В 21:51 ч.: Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, поздрави френските гласоподаватели, че избраха проевропейския кандидат за президент на страната Еманюел Макрон и „европейско бъдеще“.

В 22:05 ч.: Стойността на еврото вече нарасна. Докато преди успеха на Макрон в изборите еврото се търгуваше срещу 1.0998 долара, то след информацията за победата на центриста европейската валута вече се обменя срещу 1.1010 долара.

В 22:25 Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави Макрон и написа в Twitter, че няма търпение да работи с него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови