5 причини защо светът няма да свърши заради Тръмп

DW 12 ноември 2016 в 11:10 14359 46

Снимка Baltimore Sun

Западният свят е шокиран, а преобладаващото усещане е за огромна политическа катастрофа. Но светът няма да свърши заради избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Фолкер Вагенер от "Дойче веле" изброява 5 причини защо това няма да се случи:

1. Изборът си е избор

Да започнем с най-важното: свободните избори са един от най-важните инструменти на демокрацията. Те са неприкосновени, а това означава, че никой няма право да оспорва или омаловажава резултатите от свободни и честни избори - независимо дали победителят ни харесва или не. И именно когато имаме екстремна поляризация на обществото, волята на избирателите трябва да има последната дума.

2. От популист до прагматик

В предизборната борба често се прибягва до провокации, води се истинска битка за победата - включително и с удари под кръста. Но след триумфа идва ред на помирението с политическия опонент - и на съответните послания към нацията. Точно това се опита да направи Тръмп в първата си реч след огласяването на изборните резултати. А това означава, че президентът Тръмп по всяка вероятност ще смекчи или дори ще забрави много от нещата, които говореше кандидатът за президент Тръмп. Или както беше казал някогашният външен министър на Германия Йошка Фишер: не човекът вае поста, а постът - човека. Тръмп е бизнесмен и можем да сме сигурни, че много скоро ще започне да действа прагматично.

3. От периферията - в центъра

Тръмп оглави бунта на бялата средна класа. Положението на голяма част от нейните представители се влоши значително през последните години. Дълго време тези хора имаха усещането, че политическият истаблишмънт ги е забравил. И сега Тръмп се обяви за защитник на техните интереси: на пренебрегнатата средна класа, на ниските социални слоеве, които водят ежедневна битка за оцеляването си, на хората от някогашните промишлени райони, които не виждат никаква перспектива. Тази армия на забравените, които не искат да ги занимават с това дали има нужда от тоалетни за т.нар. трети пол, се интересува само от едно - да имат работа, за да могат да изхранват семействата си. С Тръмп начело на САЩ тази част от американското население може да се придвижи обратно към центъра на обществото.

4. Поглед навътре

Няма добра или лоша политика. Има само успешна политика, а тя зависи в голяма степен от икономиката. Лозунгът на Тръмп "Да направим Америка отново велика" не бива да се разбира като заявка за нов американски империализъм. Той се прицелва по-скоро във вътрешната политика: инфраструктура вместо скъпи задгранични мисии, мостове и училища вместо Сирия и Ирак. Успехът на Тръмп като президент ще зависи именно от икономическата му политика.

5. Рестартиране на държавата

С избора на Доналд Тръмп Съединените щати получават шанс за ново начало. Мнозина анализатори тълкуват неочакваната убедителна победа на милиардера като израз на стремежа към свобода, заложен в гените на американците.

Да, изборът на Тръмп вероятно ще разедини още повече американското общество, но този процес представлява и шанс за ново дефиниране на American Way of Life, така че печеливши да са не само хипстърите в Манхатън и Сан Франциско, но и "нормалните" американци от Юга и Средния Запад. Накратко: сега на ход е Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

41

El Commandante

12.11 2016 в 19:06

Абрамсите за износ могат да се ползват направо за огрев, за друго не стават.
УСА си пазят хубавите за тех само....

63994

40

Red or Dead

12.11 2016 в 18:27


Продължавам с братските поздрави към ГЕНЕРАЛ РАДЕВ...
Днес в негова чест 10 танка Abrams са унищожени. Една от мосулските бригади стреля по американците с ПТРК «Корнет». Като факли горят железата. ПЕНТАГОНА недоумява от къде са взели такова оръжие......естествено тук такива новини....ЛИПСВАТ...що ли!?!?

-------------------------

ШНАУЦЕР, прави ми впечатление, че от няколко дни хептен ти се закисна качетУ.....тренираш как ще джавкаш на.....ГЛАДНО;)ХАХАХАХАХААААА...метни се от покрива на панелката бе, бро......това ще е най-хуманното ти творение.....

63994

38

Red or Dead

12.11 2016 в 17:55

Днес руските хеликоптери Ка-27ПЛ са извадили от Средиземно море Американска АПЛ въоръжена с ракети "ВИРДЖИНИЯ" . Американците са се опитали да се промъкнат към руския флот когато са били засечени на 24км от "АДМИРАЛА" Руснаците вдигат във въздуха 8 хеликоптера Ка-27ПЛ които установяват хидро-акустичен контакт с американците. Подводницата започва да маневрира за да избяга, но осемте хилекоптера я затварят в обсега на дълбоководните си бомби. Американците екстрено изплават и взимат курс в обратна посока. Руската маневра е известна с това че осем хеликоптера прихващат подводницата и я ликвидират без да се занимават с подводни глупости. Това е все едно осем акули да нападнат цаца..

Американците от десетилития протестират за руския начин на контактуване с подводниците. Руснаците пък не им обръщат внимание............

Току що обявиха, че тази операция е в чест на бъдещия президент на България - ГЕНЕРАЛ РАДЕВ

63994

37

Red or Dead

12.11 2016 в 17:50

@Victimized .....@ЕЛ....

Абе чудно ми е едно, абе що не реваха когато избраха Обонго......защо не реваха когато фалшифицираха явно победата на “танцуващия палячо марионеткУ“....смешника им беше 8 години подвижна психотерапия.....