28 месеца затвор за журналистка, обидила Ердоган

OFFNews 12 февруари 2016 в 11:55 4168 5

Eрдоган
В Турция обидите към президента Ердоган се наказват със затвор

Турски съд призна за виновна за оскърбяване на президента Реджеп Ердоган 24-годишната журналистка Хилял Калафат. Присъдата е 28 месеца затвор с петгодишно отсрочване на изпълнението на наказанието, предаде ТАСС, като се позова на турската агенция "Доган". 

На 20 март миналата година журналистката, която работи в радио в гр. Афионкарахисар, публикувала на страницата си във фейсбук обидни, според прокуратурата, изказвания срещу президента. След време Калафат изтрила съобщенията, но бдителен гражданин успял да информира властите чрез официалния портал на правителството.  

Пред съда журналистката изразила съжалението си за станалото и заявила, че няма умисъл. Съдът приел тези обяснения, но не смекчил присъдата, а само отложил изпълнението и. Ако в следващите пет години Калафат повтори деянието, тя ще влезне незабавно в затвора.  

Това не е първият случай, когато Турция съди журналисти за обиди към президента. Анкара следи внимателно публикациите в медиите и в социалните мрежи, които засягат длъжностни лица или съдържат клевети и държавни тайни. Последният такъв случай бе с Джан Дюндар, главен редактор на в. "Хюриет" и  с Ердем Гюлен, шеф на кореспондентското бюро на вестника в Анкара. Те бяха арестувани в края на ноември заради публикации, че турското разузнаване е въоръжавало сирийски бунтовници-ислямисти. Журналистите са обвинени в държавна измяна, шпионска дейност и клевети към държавната власт. Прокуратурата иска доживотен затвор за журналистите. Делото предстои да се гледа до края на февруари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови