20 души бяха убити при протест в Казахстан

Любомир Тодоров 17 декември 2011 в 14:09 1288 0

Най-малко 20 души са били убити, а стотици други са били ранени по време на протест, провел се вчера в Казахстан, съобщиха световните агенции.

До сблъсъците се е стигнало, след като уволнени работници на държавна петролна фирма атакували празненство по случай 20-тата годишнина от независимостта на Казахстан в югозападния град Жана-Озен. Те разрушили празничната украса и сцената за концерти, и подпалили правителствена сграда, както и постройка на петролната компания. В последствие се е стигнало до сблъсъци с полицията, при които е миало жертви и ранени и от двете страни. Над хиляда нефтодобивници са били уволнени в четвъртък след стачка заради ниски заплати и лоши условия на труд. Подобни масови протести са нечувани за Казахстан, където съществува авторитарно управление.

Казахстан е независима република, разположена между Централна Азия и Европа. Тя е деветата по големина страна в света и е била втората по големина в бившия Съветски съюз. Като част от бившият СССР, страната е със силно развито ядрено въоръжение. След разпадането на Съветския съюз, Казахстан постига независимост през 1991 г. и впоследствие води преговори със САЩ за пълно разоръжаване на ядрения си арсенал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови