17 млн. души са заплашени от гладна смърт в Йемен

ОFFNews 16 март 2017 в 18:00 11654 3

Снимка ITV News

Агенциите за помощ предупреждават, че в момента Йемен се намира в точка, от която може да няма връщане назад, след като нови данни на ООН оповестиха, че 17 млн. души в страната са заплашени да станат жертва на глад, ако не се изпрати спешно хуманитарна помощ, предаде "Гардиън".

Смята се, че близо 7 млн. души са в критично състояние на глад, а останалите 10 са в криза от недостиг на храна. 

Данните сочат, че нивата на глад в страната са се увеличили с 21% от юни 2016 г. 

"Числото на засегнатите е изключително голямо", казва Марк Кайе, говорител на организацията "Спасете децата" в Йемен.

"Тези числа ме навеждат на мисълта, че ние се намираме в точка, от която няма връщане назад. Ако не се направи нещо скоро, милиони деца ще са умрели от глад. Това ще бъде срам за международната общност за години напред", добавя той. 

"Проблемът е, че хората виждат цифрите, а не хората, които стоят зад тях."

Като основна причина Кайе посочва невъзможността за влизане в страната на храна и консумативи. 

Близо две трети от населението на Йемен е изправено през глад, снимка: ITV News

"Йемен е напълно зависима от вноса на храна, лекарства и гориво още преди тази криза. Има една група от хора, която се опитва да предотврати влизането на храна в страната, и на терен задържа хуманитарните работници и се опитва да спре помощите към областите, където не иска да отиват", продължава Кайе.

"Колкото до финансирането - ние се нуждаем от пари, за да свършим работата си в Йемен, но политиците са тези, които наистина трябва да работят. Трябва да има значителна промяна в "играта" на Обединеното кралство и правителството на САЩ, които имат влияние върху Саудитската коалиция. Те трябва да повлияят за отварянето на пристанищата, трябва да се гарантира, че ще има достатъчно храна и помощи."

Басма Алмолаки, активист, който помага в провинция Иб, споделя, че 80% от хората страдат от липса на храна и гладуват. 

"20% от хората в Иб се чувстват срамежливи, за да помолят за храна, те не иска от другите, те умират в мълчание, без никой да разбере. Ние започнахме да даваме храна на тези хора през нощта", разказва той. 

"Ситуацията се влошава с увеличаването на броя на хората, които идват тук. Най-простото ежедневно поддържане на живота не съществува в много къщи тук. Хуманитарните организации оставиха Иб, когато започна войната, сега само Уницеф раздава одеала, но без храна", продължава разказа си Алмолаки.

Джуман Абдула Хасан, 29-годишен бивш обущар, споделя палатка в Иб със сина си Аяд, който е три.

Джуман Абдула Хасан и Аяд, който е три.

"Животът ми бе щастлив и изпълнен с мир. Печелих по около $10", спомня си той, "с тях се хранихме по три пъти на ден, а сега ядем само хляб."

Хасан и Аяд закусват с чаша чай и парче хляб.

"Другите ястия идват от нашите съседи, които живеят в следващия палатката до нашата", казва той.

"Войната засегна всеки аспект от живота ни, трудно е да се опише с думи. Смъртта е по-добра от този адски живот", завършва Хасан. 

Сауд Абдо Али работила като чистачка преди началото на войната. В Иб тя живее в палатка, заедно с дъщеря си.

"Ние живеем под студа и дъжда. Понякога се храним от боклука, малката ми дъщеря почиства дома на съседите за само 50 цента, за да си купим хляб", разказва тя.

"Няма храна, няма чиста вода, няма ток, няма нищо. Един ден един бизнесмен дойде при нас и ни даде съдове и лъжици, но аз му казах саркастично: "Какво трябва да правим с тях? Да ядем почвата ли?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови