14 години след атентатите в САЩ

OFFNews 11 септември 2015 в 10:10 6317 14

14 години след атентатите в САЩ

Снимка БГНЕС, архив

14 години от терористичните атаки срещу Световния търговски център и Пентагона се навършват днес. В много градове на САЩ за днес са планирани възпоменателни церемонии в памет на жертвите. При терористичните атаки през 2001 година загинаха близо 3 хиляди души.

Атентатите от 11 септември е най-мащабната терористична акция на 21 век. При нея 19 души от групировката "Ал Кайда" отвлякоха 4 пътнически самолета. Два от тях бяха разбити в кулите на Световния търговски център в Ню Йорк, които рухнаха до основи за по-малко от 2 часа след атаката. Ужасяващите кадри бяха разпространени на живо от световните медии.

Третият самолет се разбива в сградата на Министерството на отбраната, известна като Пентагона. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е точно 2 974 души. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Повечето от жертвите са цивилни от общо 90 държави. Загиват много полицаи, пожарникари и спасители.

Вчера в Пенсилвания беше открит мемориал на жертвите на полет 93 на “Юнайтед еърлайнс” – четвъртият самолет, отвлечен при атентатите от 11 септември. Монументът е разположен в покрайнините на Шанксвил в щата Пенсилвания и почита паметта на 40-те пътници и членове на екипажа, които са загинали на това място, където са и погребани. Самолетът пада 20 минути преди да достигне Вашингтон, като се смята че, пътниците са го разбили за да предотвратят нападението.

Навръх годишнината инцидент беляза нюйоркското метро - в Бруклин дерайлира влак, в който са пътували 150 души. Пътниците са евакуирани веднага след инцидента, в който няма жертви. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!