128 жертви на терора в Париж, 7 мъртви нападатели, 300 ранени (обновена)

OFFNews 14 ноември 2015 в 08:11 20824 13

Пресофисът на прокурора на Париж Франсоа Моленс съобщи, че броят на загиналите при терористичните нападения във френската столица вероятно ще продължава да расте. 

Обновена към 21:15 - 
Представител на правителството на Гърция разкри, че един от атентаторите в Париж е влязъл в Европа като бежанец. Паспорт, открит в близост до тялото на един от атентаторите сочи, че той е пристигнал в Европа през гръцкия остров Лерос, където се предполага, че е пристигнал с лодка.

"Във връзка със случая на открит сирийски паспорт на мястото на терористичната атака, ние обявяваме, че притежателят на паспорта е преминал през остров Лерос на 3 октомври, където е бил идентифициран въз основа на правилата на ЕС."

Седем терористи са били убити при нападенията, които причиниха смъртта на най-малко 129 души в Париж. В близост до един от нападателите беше намерен сирийски паспорт, заяви прокурорът на Париж Франсоа Моленс, цитиран от AFP.

Обновена към 17:30 - 
Общо 300 души са били ранени при атаките в Париж, предаде AFP, като се позовава информация от болниците. 80 от ранените са в критично състояние.  От болницата са били изписани 53 души. В същото време 43 „свидетели или близки на загинали“ имат нужда от медицинска помощ.

8 терористи са загинали, като 7 от тях - при самоубийствени нападения. Осмият е убит от силите за сигурност при щурма на концертната зала "Батаклан".

Разследването се води по членовете за убийство с терористична цел и създаване на престъпна групировка с цел организиране на престъпни нападения, уточни Моленс.

Терористичните актове са извършени едновременно на 6 места в Париж.

Съучастници на терористите вероятно все още са на свобода.

Най-опустошителната атака е извършена в концертната зала "Батаклан", където са се намирали 1500 души. Похитителите стреляли в публиката и викали: "Аллах е велик". Малко след полунощ специални полицейски части са щурмували сградата, в която преди това проникнали похитителите. Убити са близо сто души, четирима от тях са самите атентатори, съобщава DW.

Нападателите в концертната зала "Батаклан" са се самовзривили с колани с експлозиви, когато полицията се приближила към тях.

Терористите първо са засипали кафенетата пред залата с картечен огън, а после влезли в "Батаклан" и убили още хора, преди силите за сигурност да щурмуват сградата.

Група от терористи е била на стадион "Стад дьо Франс" в северното предградие "Сен Дени", а приблизително по същото време друга група е атакувала в града.

Загиналите при нападенията в района на "Стад дьо Франс" са четирима, 11 души са тежко ранени и животът им е опасност. Още най-малко 14 души също са ранени.

Атентаторите самоубийци на "Стад дьо Франс" са активирали два взрива, а третият е извършен с балони с газ, към които били прикрепени пакети с пирони.

Терорист се е взривил и пред разположен край стадиона ресторант за бързо хранене "Макдоналдс".

Още един терорист взривил експлозивите си едновременно пред друг ресторант за бързо хранене - на "Кюик". След това било задействано и самоделното взривно устройство с балоните с газ.

На стадиона по време на атентата се играеше приятелският мач между националните отбори по футбол на Германия и Франция, на който присъстваше и френският президент Франсоа Оланд.

Националният отбор на Германия е напуснал стадиона в 02,15 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!