Щангите ни окончателно аут от Олимпиадата в Рио, опростиха ни $500 000

OFFNews 29 януари 2016 в 20:03 5143 1

Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) отхвърли жалбата на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) срещу решението на Международната федерация за отстраняване на националите ни от Олимпиадата в Рио де Жанейро, заради нарушение на антидопинговите правила.

Българската федерация по вдигане на тежести подаде жалба в КАС на 8 декември заедно с молба за отмяна на наказанието и голямата глоба от 500 000 долара.

Арбитражът отмени наложената глоба, но остави санкцията за неучастие на Олимпийските игри.

"В понеделник по време на изслушването в Лозана адвокатите от българска страна д-р Борис Колев и Елена Тодоровска, както и президентът на БФВТ Неделчо Колев пледираха отпадане на глобата, което бе приоритетно от наша страна в казуса с оспорването на наложените санкции.

Това е първият случай в историята, когато се отменя глоба на Международната щанги федерация. Решението на практика в момента напълно удовлетворява исканията на българската страна", обясниха от БФВТ, цитирани от Гонг.

На 9 ноември 2015-та Международната федерация по вдигане на тежести отстрани Българската федерация по вдигане на тежести от Игрите в Рио. Наказанието важи и за младежката Олимпиада.

През март 2015 година всички състезатели в националния отбор на България по вдигане на тежести бяха дисквалифицирани, след като дадоха положителни допинг проби. Причината беше анаболният стероид станозол, открит в щангистите при извънредна допинг-проба в началото на март в София по време на подготовката на отбора за Европейското първенство в Грузия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews