Русия направи крачка назад в признанието за допинга

OFFNews 28 декември 2016 в 13:54 8947 2

Светлана Журова

Русия не е отричала, че в страната има отделни случаи на спортисти, които приемат допинг, но не съществува никаква допингова програма, заяви депутатката от "Единна Русия" и олимпийска шампионка по конен спорт Светлана Журова по повод публикация във в. "The New York Times".

Във вторник вестникът съобщи, че "за първи път Русия призна, че държавни служители са били включени в един от най-големите заговори в историята на спорта", касаещи употребата на забранени вещества. Изданието съобщи, че за първи път представители на руските власти са признали за съществуването на допингова програма в страната, като цитира директорката на антидопинговата агенция в Русия Анна Анцелович. Тя заявява, че тя не е била държавно финансирана, имало конспирация от институции в Русия.

"Не отричаме, че го е имало. Потвърждаваме, че е имало хора, които са използвали допинг, но дали това е национална програма... Това е схемата: треньор, спортист, лекар, това са техните лични решения - никаква национална програма, разбира се, няма", заявява Журова пред руската агенция РИА.

Втората част на доклада на Международната антидопингова агенция (WADA) за Русия, публикувана през декември, потвърди, че в страната има държавна система за прикриване на употребата на допинг от спортисти.

Русия опроверга обвиненията и заяви, че документът не съдържа доказателства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови