Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Разследват даренията на ФИФА за развитие на футбола

OFFNews 25 юни 2015 в 09:57 2473 0

Швейцарските власти са започнали разследване на даренията на ФИФА, предназначени за развитие на футбола, съобщиха световните агенции.

Тези дарения се дават основно на националните асоциации за развитие на футболната инфраструктура и учебни програми.

От 1999 до 2014 година ФИФА е дала близо 2 млрд. долара под формата на дарения за развитие на футбола, като се е ангажирала да дари и още 900 млн. долара в периода 2015 - 2018 г.

Разследването ще бъде насочено към това как са били похарчени средствата и ще проследи вероятно фалшифициране на документи. 

Асоциациите в Тихия океан или в Карибския басейн често получават в пъти по-големи суми в сравнение с другите страни. Заради това се появиха подозрения, че това разпределение на парите е свързано с лични интереси на президента на ФИФА Йозеф Блатер.

В същото време продължава разследването за корупция във ФИФА, свързана с избора за домакин на Световните първенства през 2018 г. и 2022 г. - съответно Русия и Катар. В края на май бяха арестувани заради подкупи редица служители на централата. Няколко дни след ареста им Сеп Блатер въпреки скандала спечели за пети път изборите за президент на ФИФА, но след това преосмисли ситуацията и подаде оставка от позицията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!