Мачът за шахматната корона без Илюмжинов

OFFNews 07 ноември 2016 в 17:16 3049 0

Президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов все още няма положителен отговор от американската администрация за виза за САЩ.

Това означава, че калмикът ще пропусне да даде началото на мача за световната титла в Ню Йорк между Магнус Карлсен от Норвегия и Сергей Карякин от Русия, който ще се проведе между 11 и 30 ноември.

Илюмжинов е в черен списък на министерството на финансите на САЩ, в който беше включен в края на ноември. Той поиска американско гражданство, което ще му даде право да съди правителството, но и такова не е получил.

"За първи път в историята президентът на ФИДЕ няма да присъства на откриването на мача за титлата. Но ако не успея да пристигна лично, то аз ще се включа чрез Skype. Това американското правителство не може да ми забрани", изрепчи се Илюмжинов.

В същото време стана ясно, че гросмайстор Веселин Топалов ще бъде един от четиримата шахматисти, които ще участват в дебютното издание на демонстративения турнир "Битка на шампионите" в Сейнт Луис (САЩ, 10-14 ноември).

Останалите са двамата местни супергросмайстори Фабиано Каруана и Хикару Накамура, както и друг бивш световен шампион - Вишванатан Ананд от Индия.

Регламентът предвижда в рамките на 5 дни участниците да премерят сили и в трите варианта на играта - класически шахмат, ускорен и блиц. Общият награден фонд е 150 000 долара, като победителят ще получи чек за 60 000, а следващите го - съответно по 40 000, 30 000 и 20 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови