Историята за две легенди

44 години от гибелта на Георги Аспарухов - Гунди и Никола Котков

Деян Спасов 30 юни 2015 в 14:20 17863 4

На 30 юни 1971 г. в катастрофа на прохода Витиня загиват две от емблематичните фигури в историята на българския футбол, но легендата за тях остава жива и до днес.

Георги Аспарухов - Гунди е роден в София на 4 май 1943 година. Юноша е на Левски, а през 1960 започва да играе за мъжкия тим на едва 17 години. За един сезон централният нападател преминава в Ботев Пловдив, но след това отново се завръща на „Герена".

С любимата си синя фланелка Гунди печели три шампионски титли. Записва 247 участия в А група и бележи общо 150 гола. През 1965 година Гунди става футболист и спортист номер едно на страната. В същата година той заема осмо място в класацията за Златната топка. Аспарухов е заслужил майстор на спорта и носител на сребърен „Народен орден на труда“ през 1965 г.



Той е единственият българин вкарал гол на представителния отбор на Англия на Уембли, при това, когато "трите лъва" са актуалният световен шампион. Голът е оценен от специалисти като шедьовър и остава паметен в историята - Аспарухов поема топката в центъра на терена, със самостоятелен дрибъл преминава половината игрище, като преодолява трима английски национали и отбелязва.

Любопитен факт е бил интересът на италианския гранд Милан към нападателя на Левски в края на 60-те. "Росонерите" са били готови да броят 300 хиляди долара на ръка, само за съгласието му да остане в Милано. Треньорът Нерео Роко заявява:

„Аспарухов е център-нападателят на моите мечти!“

2000 долара е щяла да бъде заплата на Гунди, 600 долара премия на мач, апартамент, кола, поддръжка за сметка на отбора. В крайна сметка подобен трансфер е нямало как да се осъществи, защото България не е продавала спортистите си зад граница през онези времена.

Ето какъв е бил и отговорът на Георги Аспарухов: "Кажи им, че има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не са чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра".

Документален филм за Георги Аспарухов - Гунди.

През 1999 година той е обявен посмъртно за най-добър футболист на България за 20 век.

Никола Котков е роден на 9 декември 1938 година в София. Той е юноша на Локомотив София и е една от емблемите на този тим. Котков е част от "железничарите" цели 12 години между 1956 и 1968, като с отбора става шампион на България.


През 1964 г. е избран за футболист номер едно на страната. Котков има 26 мача и 12 гола за представителния отбор на България

Видеокадри на Никола Котков в игра.

От мачовете в националния отбор, а и не само, халфът става приятел с Георги Аспарухов. Котков няколко пъти публично споделя колко се възхищава на Аспарухов и как има съкровеното желание да играе в един клубен отбор с него.


Това желание се сбъдва. Котето, както го наричат феновете, преминава в редиците на Левски. Става шампион на страната със "сините" през сезон 1969/1970 - рамо до рамо с Гунди.


На 30 юни 1971 година двамата приятели тръгват от София за Враца, където са поканени да участват в мач по случай 50-годишнината на местния отбор Ботев. Футболистите пътуват с личния автомобил на Аспарухов - "Алфа Ромео".

Около 11:30 часа на паметната дата при прохода Витиня колата се врязва в резервоара на товарен автомобил. Следва възпламеняване и двете футболни легенди изгарят живи.

В деня на погребението на всенародните любимци, според разкази, на поклонение на стадион "Герена" присъстват 150 хиляди души, а грандиозен брой хора от всички краища на България формират няколко километрово шествие към Орландовци. 

Кадри от поклонението на Гунди и Котков и видео за трагичната история:


Никола Котков навремето е казал: "Когато публиката е малко, замисли се за причината!". Футболът в България днес е раздран от всякакви скандали в управлението и качеството на играта е все по-ниско. Виновните едва ли се замислят, а публиката става все по-малко.

Истината обаче е една - че тази публика бързо ще забрави всеки несазлужил, но ще помни винаги една незабравима история за две легенди.

Снимка: Фейсбук - Левски София

Днес на Централните софийски гробища се отслужи панахида в памет на трагично загиналите преди 44 години легенди на Левски - Георги Аспарухов - Гунди и Никола Котков. На нея за първи път присъстваха всички футболисти на отбора, водени от треньора Стойчо Стоев. Ръководството на клуба бе представено от Иво Тонев, Георги Иванов-Гонзо и Константин Баждеков.

Съпругата на Гунди – Величка Маркова, както и съвременници на двамата футболисти, като Добромир Жечев, Кирил Ивков, Сашо Костов, Георги Цветков, Сашо Манолов запалиха свещи.

След панахидата прочувствено слово изнесе председателя на ОСК "Левски" Стоян Хранов.

Много фенове на "сините" също дойдоха да поставят цветя на гробовете на своите вечни любимци Аспарухов и Котков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови