Емо Костадинов пред OFFNews: Спортът затъва, защото кадърните треньори избягаха

Не приемам случилото се с родния ми ЦСКА, дано се появи клубът с харизма, който ще обедини феновете

Ивайло Йолчев 17 февруари 2017 в 13:58 5979 5

Снимка Топспорт

Емил Костадинов изглежда доста променен. Не че някога е бил рязък, но сега героят от "Парк де Пренс" има вид на по-улегнал, премерен. От две седмици Емо е съветник по спортните въпроси на министър Дашева. На практика е  заместник на професора, но очаква всеки момент да завърши магистратурата си, за да заема поста официално. Палачът на Франция даде интервю в новата си роля специално за "OFFNews".

- Г-н Костадинов, как стигнахте до това предизвикателство - съветник на министъра, на практика заместник на проф. Дашева по спортните въпроси?

- Обади ми се самата проф. Дашева. Поговорихме, сподели ми своите идеи. Срещнахме се, обсъдихме пак всичко и реших, че мога да бъда полезен.

- Трудно ли приехте предложението?

- След като видях, че имаме общи идеи за спорта в България - не. Положението не е леко, така че няма много време за мислене. Първите дни го показват, доста тежка е работата, но постепенно вървим напред.

- С какви проблеми се сблъсквате?
- Обичайните - като почнем от финансирането на различните федерации, та се стигне до чисто организационни. Всеки идва с проблемите, дали ще иска пари, дали друга помощ. Опитваме се да съдействаме. Определено вървим в добрата посока. От хаоса в началото няма следа. Целта е всичко да бъде синхронизирано, да се върви по канален ред. Смятам, че за 2 седмици напредъкът е очевиден.

Най-важното обаче да създадем правилния екип, който да върви в една посока. Положението на български спорт не е от добрите, с всяка година става по-лошо. Трябва да се намери вярната посока и ние го правим, в това съм убеден. Не говоря само за елитните спортисти. Всичко тръгва от училищата, дори от детските градини.

- Сам засегнахте темата. Предвид липсата на успехи в елитния спорт срещу доста пари - не трябва ли да бъде направена изцяло нова система на финансиране. Всичко за децата, за да може да израснат отново велики спортисти, каквито имахме? Наистина се създава впечатление, че някои федерации харчат милиони за участие на олимпийския принцип в големите първенства?

- Не може без финансиране за елитен спорт. Нещата са свързани. Трябва да се намери баланс. Да се увеличат парите за детски и масов спорт, това е задължително. Но не и за сметка на елитния.

- Тоест, смятате, че има резерви във финансовата част?
- Не и при този бюджет на министерството, който е най-малкият спрямо останалите министерства. Допълнителните средства могат да дойдат от държавата. Крайно време е да разберем, че парите за спорта сред децата, сред младите са спестени пари. Иначе после ги даваме за здраве, дори за образование.


 - Вие сам сте продукт на най-силните години на българския спорт - какво хубаво от онези години отхвърлихме напълно погрешно?
- Централизираната подготовка. Тя не беше само в София, а в цялата страна. Аз лично не съм минал през нея, тъй като бях футболист, и то в ЦСКА. Но дори във футбола я имаше. Това е посоката, към която да се върви. Да се създадат условия на спортистите на едно място, а не да обикалят страната, даже света, да търсят пари за път, за хотели.

- Условно казано, развиваме гребане само в 5 града, волейбол само в 10 и т.н.?

- Да, като за повечето спортове градовете са дори не повече от 2-3. България има бази за всички дисциплини, които развиваме. Въпросът е да се създадат условия всички елитни спортисти да тренират там. Единствената разлика идва при зимните спортове, тъй като просто климатът у нас е такъв, че не предлага достатъчно възможности за тренировки. Там не може без лагери в чужбина.

- Защо смятате, че се стигна до това пропадане на спорта ни? База, условия, нежелание на децата да се трудят? Според мнозина - неподготвени треньори?

- Вижте, малко или много през годините базите се подобряват. Има ги. Липсват децата и подготвените треньори. Спортуването на едно дете тръгва от семейството.  Родителите трябва да му обяснят. Не говорим за професионално ниво, а за ползата за неговото здраве.

- Онзи ден вашият съотборник Йордан Лечков каза в ефир, че не може да накара синовете си да спортуват, което ме потресе?

- Да, това а проблемът - всичко тръгва от семейството. База винаги ще се намери. Другото са треньорите. Най-кадърните избягаха в чужбина, тъй като клубовете тук не могат да им осигурят нормални заплати. Или емигрират, или започват някакъв съвсем различен бизнес, за да се изхранват.

Аз забелязвам този проблем във футбола, а все пак говорим за най-популярния спорт. Смятайте за отлива на кадри при други, по-непопулярни дисциплини. Още една разлика с времената, в които бяхме световна спортна сила. Трябва да задържим тези хора.

- Защо не разговаряте с Григор Димитров да стане лице на кампания сред младите, поне аз не помня от години такава мания сред българите по един спортист?
- Имаше предварителен разговор в тази насока, разбрахме се да го обсъдим. Малките деца се нуждаят от примери като Гришо. Определено ще е хубаво той да стане лице на една кампания за спортуване сред децата. 

- Много тежък е е въпросът с футболните бази, където имате опит. Коя е най-добрата формула за стопанисване на спортните бази въобще - централизиране към Спортно министерство, разделяне по общини или нещо друго? Някои например искат връщане на "Армията" и Панчарево към МО?
- Най-добре е базите да бъдат стопанисване от самите клубове, но при строг контрол на държавата. И не може без нейната помощ. Това е формулата.

- Вие имате солиден опит в чужбина, коя система е хубаво да копираме? Между другото, честитиха ли ви вече бивши съотборници от Германия, Испания и Португалия?
- Обадиха се приятелите от Португалия. Няма какво да копираме, тъй като около 1990 година те копираха българския спорт (смее се). Просто да върнем добрите примери.

- Някога въобще мислил ли сте, че може да стигнете до политически пост, колкото и спортът да се опитва да бъде встрани от политиката, а правителството да е служебно?
- За мен постът в момента не е политически. Правителството назначава експерти в своите области. Иначе аз винаги съм бягал от политиката.

-  Бихте ли се ангажирал при покана от политически кабинет, независимо дали той е ляв, десен или центристки?
- Защо не! Ако идеите съвпадат с моите, както стана в случая. За мен посоката в спорта е една, ако искаме да спрем това вървене надолу.


- В кръга на майтапа - двама ваши приятели бяха заместници на спортния министър, после единият стана шеф на БОК, а другият на БФС. Виждате ли се един ден на мястото на Боби Михайлов или на Стефка Костадинова?

- О, не, аз никога не правя такива дългосрочни планове. Живея в днешния ден, имам доста работа за вършене и в този момент.

- Една гореща тема от света. Не дай Боже, да ви се налагат обяснения, но бихте ли се поставили на мястото на спортните ръководители, чиито страни са под обстрела на допинга? Нормално ли е според вас да се отнемат медали заради ново отваряне на проби от 2008 или 2012 години?

- За мен това е чиста политика. Не го приемам като бивш спортист. Далеч съм от тези неща, но не виждам друго обяснение освен политика.

- Миналото лято бяхте за запазването на родния ви ЦСКА, не мога да пропусна деликатния въпрос: каква е вашата позиция в момента?
- Позицията ми не е променена, не мога да приема случилото се. За мен имаше вариант за спасение на ЦСКА. Виждате, сега феновете са разделени. Няма го реално клубът с харизмата на ЦСКА, който може да обедини хората. Дано се появи, да се намери пътят на обединението.

-  Как може да стане това?
- Наистина, нямам отговор в момента.

- Познавате куп известни спортисти, от кои от тях сте готови да поискате съвет?
- О, от абсолютно всеки. Наистина, срещам ежедневно големите ни спортисти, защото са в Спортно министерство, в БФС, в БОК. Нямам проблем да чуя мнението на всеки един.

- Какво ви казаха двете дъщери и съпругата, когато научиха, че влизате в Спортно министерство?
- Имаше мнения и на двата полюса. От поздравления - до "Взе си беля на главата" (пак се смее). Но след като съм решил, имам подкрепата им.

- Остава ли ви време да спортувате?

- Карате ме да се замисля, че през тези две седмици не съм спортувал. Е, значи няма как да пропусна и тази.


- Какво ще спортувате?
- Футбол, разбира се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

5

Denis Rizanov

17.02 2017 в 21:33

Още караме по инерция, ма не е ясно докога.

Докато си отидат и последните и представители.

12284

3

Kristiano789

17.02 2017 в 15:46

нормално да не приемаш случилото се с цска, ама що го допуснахте тогава

15509

1

Бухльо

17.02 2017 в 14:30

А защо позволявате по детските школи в мачовете да участват тези деца, чийто родители си плащат, а не тези, които имат талант? Толкова ли сте изкукали и вие, че гоните жълти стотинки на момента, а това, което след 10-15 години може да носи милиони, го режете от корен?