Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Блатер и Платини аут от футбола за 8 години

Съжалявам. Съжалявам за футбола, заяви Сеп Блатер на пресконференция

OFFNews 21 декември 2015 в 10:46 4412 3

Президентът на ФИФА Сеп Блатер и президентът на УЕФА Мишел Платини бяха извадени от футбола за 8 години, съобщи Би Би Си.

"Присъдата" на етичната комисия на ФИФА вече е в сила.

С тази забрана управленската кариерата на 79-годишния Блатер на практика приключва.

"Съжалявам. Съжалявам, че все още съм нещо като боксова круша. Съжалявам, че като президент на ФИФА съм боксова круша. Съжалявам за футбола. Съжалявам за повече от 400-те членове на ФИФА. Съжалявам за начина, по който се отнесоха с мен", заяви Блатер на пресконференция, на която коментира решението на етичната комисия. 

Блатер уточни, че "ще продължи да се бори за ФИФА", като допълни, че е нещастен от факта, че няма да може да си свърши работата и се чувства "предаден". 

Блатер смята още, че е абсурдно да му забранят да стъпва на стадиони, каквото е и наказанието му.

"Това може да се случи само на съдии, футболисти и треньори. И това само, когато има официални мачове. Няма как да забранят на президента на ФИФА да ходи на стадионите".

Блатер не мисли, че Етичната комисия на ФИФА има общо със САЩ, от които тръгна разследването за корупцията в организацията. 

Той смяташе да се оттегли от поста си във ФИФА преди изборите за нов президент на организацията през февруари 2016 г.

Наказанието има и финансово измерение - шефът на ФИФА ще бъде глобен с 50 хил. швейцарски франка, а президентът на УЕФА - с 80 хил. швейцарски франка.

За 60-годишния Платини това е по-сериозен удар, тъй като французинът гледаше към мястото на Сеп Блатер като президент на ФИФА.

Новината за отстраняването от футбола на двамата големи идва в разгара на огромния корупционен скандал, който разтърсва ФИФА през последните месеци. 

В Швейцария бяха направени множество арести на високопоставени лица в организацията, а самият Блатер бе разследван от американските власти, от които тръгна и скандалът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews