ATP гони тенисист хулиган от турнири

OFFNews 17 октомври 2016 в 12:45 8877 0

Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) глоби и отстрани временно от участия в турнири австралийския тенисист Ник Кириос.

Решението на ATP е взето заради обидното поведение на спортиста по време на мача му срещу Миша Зверев във втория кръг на турнира в Шанхай миналата седмица. По време на разиграване Кириос прекъсна мача и просто си седна на стола. След двубоя, който загуби, призна, че не се е раздавал много.

21-годишният Кириос, известен не само с добрата си игра, но и с провокативното си поведение, няма да може да участва в турнири в периода 17 октомври 2016 г. - 15 януари 2017 г. Наложена му е глоба в размер на $25 000.

Забраната за участия може да бъде намалена на три турнирни седмици, ако тенисистът се съгласи да бъде включен в специална програма под ръководството на спортен психолог или алтернативна програма, одобрена от ATP.

Отделно Кириос вече беше глобен за нарушаване на правилата на кодекса на ATP по време на турнира в Шанхай с общо $16 500.

Започнал професионалната си кариера през 2013 година, Кириос вече е в Топ 15 на световната ранглиста. Тази седмица той заема 14-ото място. За трите години той е спечелил три титли и повече от 3.5 милиона долара.

Австралийският тенисист от гръцки произход Кириос не за първи път предизвиква възмущение с поведението си. През 2015 г. на турнир в Монреал той подхвърли на съперника си Стан Вавринка (швейцарецът е №3 в света) следната реплика: "Танаси Кокинакис (19-годишен австралийски тенинист - бел. ред.) заби приятелката ти", а думите му бяха уловени от страничен микрофон на корта.

Швейцарецът не реагира на корта, но след това написа в Туитър: "Толкова съм разочарован да видя колега спортист да се отнася с такова неуважение по начин, който никога не бих си представил. Това, което беше казано, не бих казал и на най-големия си враг. Да паднеш толкова ниско е не само неприемливо, не е за вярване".

По-късно Кириос, който е съотборник с Кокинакис в "Купа Дейвис", се оправда, че е бил предизвикан. Не стана ясно как.

Днес, след обявяването на решението на ATP, той публикува извинение в официалния си сайт.

„Бих искал да използвам възможността да се извиня отново за обстоятелствата в Шанхай. Сезонът беше дълъг, борих се с няколко контузии и други предизвикателства към края на лятото. Азиатският кръг беше тежък за мен след дългата седмица и спечелването на турнира в Токио и, като прибавим пътуванията през континента, накрая тялото ми просто се предаде в Шанхай – физически и умствено.

Това не е оправдание. Знам много добре, че трябва да се извиня на привържениците – в Шанхай и други части на света – както и на организаторите на турнира в Шанхай, които свършиха чудесна работа.

Разбира се, знам колко са важни феновете за успеха на нашия спорт и аз лично обичам общуването с тях в многото градове, където се провеждат турнири. Аз съм този, който дава огромна част от времето си на феновете, защото обичам и ценя тяхната подкрепа. Тяхната енергия е това, което ме мотивира да достигам до най-високото равнище в играта. Съжалявам, че годината ми приключва по този начин и че нямам шанса да продължа да се боря за достигането до ATP финали. Това беше важна цел за мен. Разбирам и уважавам решението на ATP и ще използвам това време да подобрявам играта си и поведението си извън корта. Наистина съжалявам и очаквам завръщането си през 2017 година", се казва в него.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови