Антъни Хамилтън спечели "Мастърс"-а в Берлин

Димитър Андреев 06 февруари 2017 в 01:18 3822 1

Антъни Хамилтън победи с 9:6 фрейма Алистър Картър на финала на турнира "Мастърс" в Берлин и грабна първа ранкинг титла в 26-годишната си кариера на професионалист.

45-годишният британец, ще прибере и 80 000 евро от наградния фонд, но парите са маловажни на фона силната емоция, която изпита популярния като Шерифа на Потингам играч. Да го гледат на живо в берлинската зала "Темподром" бяха дошли родителите му, които видяха най-големия успех в досегашната кариера на своя син.

По пътя си към втория финал в кариерата си след Чайна Оупън 2002 Хамилтън помете световните номер 1 и 2 Марк Селби и Стюърт Бингъм.

Иначе нищо не предвещаваше подобен развой на мача, ако се съди по началото му. Картър поведе с 3:0 фрейма, но точно преди почивката Хамилтън върна един и намали резултата, а след това съкрати аванса на Картър на само един фрейм. Отговорът на Картър беше впечатляващ - той възстанови аванса си с първия сенчъри брейк във финала, като закова точно 100 точки. Последва нов добър фрейм за англичанина и преднината му набъбна на 5:2. Хамилтън също отговори с халф сенчъри брейк и така първата част от финала завърши 5:3 фрейма в полза на Картър.

Във вечерната сесия Хамилтън беше неудържим, като спечели пет последователни фрейма и постигна най-високия сенчъри брейк в мача от 118 точки за 5:5. В 13-ия фрейм Картър сбърка черна топка при 53 точки и след това Хамилтън разчисти и се приближи само на фрейм от първата титла в кариерата си. Опонентът му отложи удоволствието, като намали на 6:8, но в крайна сметка не успя да развали вечерта на Хамилтън, който си взе своето в 15-ия фрейм и спечели мача с 9:6, а публиката в Берлин се изправи на крака, за да го аплодира.

Професионалистите в снукъра също бяха щастливи от успеха му.

"Аз лично съм на седмото небе. Бях още в аматьорската лига, когато се срещнахме за първи път. И тогава родителите му го подкрепяха", сподели Рони О'Съливан в ефира на Евроспорт.

"Той е страхотно момче и се радвам, че изживя този чудесен момент. Антъни е посветил целия си живот на снукъра и заслужаваше подобен успех", добави и Джими Уайт, който шест пъти остава в подножието на световната титла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови