Зураб Азмайпарашвили предложил 200 000 евро на Силвио Данаилов, за да предаде Каспаров

ОFFNews 26 ноември 2016 в 09:59 16652 2

Президентът на Европейския шахматен съюз Зураб Азмайпарашвили на два пъти е предложил 200 000 евро подкуп на предшественика си - българина Силвио Данаилов, за да предаде Гари Каспаров.

По-късно сумата набъбнала до милион и половина евро, като предложението този път било отправено през руско-българска дипломатическа връзка на много високо ниво.

Това става ясно от сайта danailov-for-president.com.

Сайтът посвещава много дълъг текст на това кой е Зураб Азмайпарашвили - конкурентът на Силвио Данаилов в световния шах. В края на текста е разказана и шокиращата история с подкупа.

Световният шампионат за кадети по шахмат започна в Батуми, Грузия. Ние искаме да привлечем вашето внимание върху човека, който организира това събитие - Зураб Азмайпарашвили, върху чийто морален портрет бихме искали да хвърлим светлина, бидейки наш заместник.

Има няколко много интересни факти от тайния живот на Азмайпарашвили, които са познати на много малко хора и които повече не трябва да остават скрити. Докато той се прави на голям борец срещу корупцията, не е зле хората да го опознаят по-добре.

Голям срам е за ФИДЕ (Международната шахматна организация), че знаейки моралните качества на Азмайпарашвили, е дала Световното детско първенство на човек като него.

Началото. Обирът на века

През 80-те години Азмайпарашвили е гросмайстор на средно ниво. Не е нещо особено - движи се сред първите 50-100, но никога не доближава първите 10. Неговата истинска кариера започва, когато Гари Каспаров по някаква незнайна причина го назначава за секундант в мача му за Световната корона срещу Анатолий Карпов в Севиля през 1987 година.

След още няколко мача, през пролетта на 1995 г. Азмайпарашвили получава новината, че Каспаров ще го уволни. Той е ядосан на Гари, но също така силно разтревожен за своето бъдеще, както и за бъдещето на семейството си.

Така по времето на последния тренировъчен лагер в Хърватия, възползвайки се от това, че Каспаров и майка му не са вкъщи, Азмайпарашвили влиза в дома им и открадва всички шахматни анализи на Каспаров, венецът на неговия живот.

По-късно, когато Азмайпарашвили започва своята треньорска кариера, продава тези анализи на своите ученици. Неговата треньорска кариера не продължава дълго. Неговата най-прославена ученичка е Юдит Полгар.

2. Най-голямата покупка в шахматната история, 50 ЕЛО точки в Македония 1995

След успешния обир и след като най-накрая е уволнен от Каспаров, Азмайпарашвили решава да започне самостоятелна шахматна кариера.

Единственият въпрос беше защо? Неговият рейтинг беше нисък, репутацията му също, а също така беше и без покани за топ турнири. Тогава нашият герой реши да направи поредната си отчаяна стъпка, за да се сдобие с рейтинг.

Така през есента на 1995 година бе организиран турнир в Струмица, Македония. Той се провеждаше в 18 кръга, в които, забележете, участваха едва четирима играчи.

Азмайпарашвили спечели шампионата с невероятния резултат от 16 точки в 18 мача, спечелвайки 50 точки по системата на ЕЛО и така достигна много високия рейтинг от 2881 точки.

Неговата игра бе толкова брилянтна, защото преди това бе откраднал анализите на Каспаров без абсолютно никакъв срам.

3. Ход назад

Соло кариерата на нашият герой не беше особено успешна. Нейният връх беше на шампионата на Европейския шахматен съюз в Турция през 2003 година. Той спечели турнира след като върна свой ход* и така победи Владимир Малахов от Русия, който остана втори в класирането. Невероятно постижение, както обикновено.

Malakhov,Vladimir (2672) – Azmaiparashvili,Zurab (2678)
EU-ch 4th Istanbul (9), 08.06.2003 

1.e4 d6 2.d4 g6 3.g3 Bg7 4.Bg2 Nc6 5.Ne2 e5 6.dxe5 dxe5 7.Qxd8+ Nxd8 8.Be3 h5 9.Nd2 h4 10.0-0-0 Bh6 11.f4 Nf6 12.Rhf1 Bg4 13.Bf3 Ne6 14.fxe5 Bxe3 15.exf6 Bh3 16.Rfe1 Bf2 17.Rh1 Ng5 18.Nf4 Nxf3 19.Nxf3 Bg4 20.Nd5 Rc8 21.Rhf1 hxg3 22.hxg3 Bxf3 23.Rd2 Bxg3 24.Rxf3 Rh1+

(позицията на диаграмата)

25.Rd1 Rxd1+ 26.Kxd1 Be5 27.Rb3 b6 28.Ra3 Ra8 29.b4 c6 30.Ne7 Kd7 31.Rd3+ Kc7 32.b5 cxb5 33.Nd5+ Kb7 34.Ne3 Kc6 35.Ng4 Re8 36.Ke2 Bb2 37.Rb3 Bd4 38.Rd3 Kc5 39.c3 Rxe4+ 40.Kf3 Rxg4 41.Kxg4 Bxf6 42.Rf3 Be5 43.Rxf7 a5 44.Kg5 Bxc3 45.Kxg6 Kb4 46.Rc7 Bd4 47.Rc2 Bc3 48.Kf5 Kc4 49.Ke4 b4 50.Rc1 a4 51.Rb1 b3 52.axb3+ axb3 53.Ke3 b2 54.Ke2 b5 55.Rh1 b4 56.Rf1 Bg7 57.Kd2 Kb3 58.Kd3 Bh6 59.Kd4 0-1

4. Дебют в шахматната политика и катастрофата в Калвиа 2004

През 1995 година Кирсан Илюмжинов беше избран за президент на ФИДЕ на конгрес в Париж. Кирсан никога не е имал реална власт във ФИДЕ – той беше просто спонсор и политическа фигура в Русия, която остави цялата си власт в ръцете на заместник-председателя Макрополос и неговата група от приятели.

Провален като играч и треньор Зураб влезе в шахматната политика като момче за всичко на Макрополос. Той бе касиер, организираше и партитата на „Макро и приятели“, ФИДЕ и други.

Като награда за верния си слугинаж, той беше номиниран от Кирсан за вицепрезидент в Блед, Словения през 2002 година.

Две години по-късно по време на финална церемония на шах олимпиадата в Калвиа през 2004 година Азмайпарашвили рита в главата испански полицай и бива арестуван, набит и прекарва 3 дни в испански затвор.

Откакто живях в продължение на много години в Испания, приятелите му от ФИДЕ, както и жена му, ме помолиха за помощ. Така аз прекарах един месец в преговори с адвокатите в Майорка, които заведоха иск срещу него. Разбера се, той отдавна забрави за това. Типично е за Азмайпарашвили да се обръща срещу хората, които някога са му помагали. Пример за това са Гари Каспаров, Игнатиус Леонг и Махир Мамедов.

5. На служба в Българската федерация по шах

През 2005 година аз и компанията ми Kaissa chess management, заедно с Българската федерация по шах, започнахме да организираме пет супертурнира MTel Masters в София и въведохме известните сега като "София анти-реми правила". Но имаше проблем – заради новите правила, много от „експертите“ на ФИДЕ и рейтинг-комисията се обявиха срещу включването на турнира в пресмятането на рейтинга на играчите.

Тогава „Макро и приятели“ на драго сърце „предложиха“ да ни помогнат, ако намерим работа на тяхното "момче за всичко" Азмайпарашвили. Те казаха, че проблемът ще бъде решен.

Имайки предвид това, ние въведохме длъжността реми-специалист и Азмайпарашвили беше поканен заедно със съпругата си в София да работи по време на всичките пет турнира като съветник. Той не правеше абсолютно нищо, но получаваше много щедър хонорар. Двойката стана известна с това, че всеки ден прекарваха множество часове в салона за масажи на „Гранд хотел София“, оставяйки големи сметки за плащане на организаторите.

По време на мача Ананд – Топалов, част от Световния шампионат по шах, в София през 2010 година, Българската федерация по шах, отново принудена от „Макро и приятели“, покани Азмайпарашвили да бъде коментатор на мача и му плати щедрия хонорар от 12 000 евро.

За да покаже благодарност, Азмайпарашвили напусна събитието три дни преди финала, за да участва в друго събитие на ФИДЕ в Русия. И така в края на краищата, нашият герой работеше в продължение на 6 години за Българската федерация по шах. Същата федерация, която в последните две години със зъби и нокти се бори да унищожи.

6. Сексуален тормоз в Мексико

По време на Световния шампионат по шах в Мексико през 2007 година Азмейпарашвили отново е член на Апелативния комитет на ФИДЕ, отново назначен от „Макро и приятели“.

Един ден той беше обвинен в сексуален торомоз от камериерката на стаята му в „Шератон Центро Хисторико“ – Гвадалупе Ернандес и бива моментално изгонен от официалния хотел, който ползва ФИДЕ.

Историята наподобява тази на Доминик Строс Кан, с единствената разлика, че за историята на Строс Кан съществува възможност да е била измислена, а тази със сигурност е истинска.

Хорхе Саджанте, директор на шампионата, опитвайки се да избегне голям политически скандал, убеждава г-жа Ернандес да оттегли обвиненията си, така че нашият герой така и не е арестуван и получава възможност да напусне страната.

Разбира се, „Макро и приятели“ както обикновено отново му помагат за прикриване на случая. С днешна дата Азмайпарашвили е част от Апелативния комитет на ФИДЕ в почти всички важни събития. По време на събитията го придружават любовницата му и приятелки, с които седи покрай басейните на официалните хотели, за които плаща ФИДЕ.

Когато някой протестира срещу вулгарното му поведение и изпрати жалба до Етичната комисия на ФИДЕ, същата тази жалба бива моментално отхвърлена.

7. Годините в Сингапур с Игнатиус Леонг

За няколко години, между декември 2007 година и май 2013 година, когато Михаил Саакашвили е президент на Грузия, Зураб Азмайпарашвили е персона „нон грата“ в неговия дом.

Отново отчаян, той моли Игнатиус Леонг за помощ, който тогава е генерален секретар на ФИДЕ.

Игнатиус му помага много, намирайки му работа в неговата академия по шах в Сингапур. Той урежда и резиденция в Сингапур за Азмайпарашвили и цялото му семейство.

По-късно Игнатиус помага и на сина му да завърши медицина и да се намери работа като доктор в Сингапур.

Не е зле, нали? Както обикновено Азмайпарашвили се отблагодарява за помощта му с омраза. Той по-късно изнудва Леонг, заплашва го преди изборите в Тромсьо. Той също така и свидетелства срещу него, опитвайки се да го вкара в затвора за корупция.

8. Федерацията по шах на Черна Гора и Европейския шампионат по шах за младежи в Будва


Когато Азмайпарашвили стана президент на Европейския шахматен съюз през 2014 година, той моментално започна да се бoри срещу предишните управители на Федерацията по шах на Черна Гора и организаторите на Европейския шампионат по шах за младежи в Будва от 2013 година. Той директно ги обвини в кражби и корупция, твърдейки, че са получили пари от тайнствен фалшив акаунт на Европейския шахматен съюз, регистриран в Делауеър, САЩ.

Каква изненада беше, когато разбрахме, че истината е съвсем различна? Всъщност, Азмайпарашвили е работил в продължение на много години със същите хора, твърдейки, че е техен приятел.

Преди процедурата по обявяване на Европейския шампионат по шах за младежи през 2012 година той им отправя оферта, в която предлага да му бъдат платени 5000 евро, а в замяна Федерацията по шах на Грузия няма да се бори за домакинство на шампионата.

Сделката е сключена и Азмайпарашвили, както и още двама представители от Грузия, получават 15 000 евро – по 5000 евро за всеки. Трансферът е от същия фалшив акаунт на Европейския шахматен съюз от Делауеър, САЩ.

По-късно той заминава за Черна Гора, за да свидетелства в писмена форма срещу бивш свой приятел от Федерацията по шах на страната. Неговото желание е да го прати в затвора – по същия начин, както направи и с Леонг.

9. Изборите за ФИДЕ и ЕШС в Тромсьо през 2014. Пълна лудост

Вероятно всички помнят изборите в Тромсьо през 2014 година. Каспаров беше против Кирсан да стане президент, а Силвио Данаилов се кандидатира за втори мандат като президент на ЕШС.

Руснакът изпадна в паника и вложи много пари и усилия за тези избори. Защо беше всичко това, защо беше толкова важно за него? За известно време това беше мистерия за мен, но по-късно един руски дипломат, мой приятел, ми каза причината.

Всички знаят, че Каспаров е един от най-големите опоненти на Путин и следващите избори за президент в Русия са през 2018 година. Ако по случайност Каспаров спечели изборите на ФИДЕ, неговият мандат ще изтече през 2018 година и използвайки позициите си ще действа срещу Путин на изборите. Сериозно? Звучи налудничаво, нали?

Какви са шансовете Каспаров да бие Путин на президентските избори през 2018 година? Логично е да са доста, доста малки, нали? Но едно нещо е Каспаров да бъде просто опонент на президентските избори и съвсем друго да бъде президент на ФИДЕ в периода 2014-1018 година. Така че, защо да му се дава какъвто и да било шанс? Машината на Руското правителство никога не е давала никакъв шанс на Каспаров.

Какво е мястото на Зураб в цялата картина, вероятно ще попитате. Проблемът е, че аз официално подкрепих Каспаров за президент на ФИДЕ.

Проблемът на „Макро и приятели“ беше да намерят свестен кандидат, който може да ме бие в Европейския шахматен съюз. Тази задача не се оказа никак лесна – нашият екип направи много за шаха в Европа в последните четири години. Шах в учебните програми, сътрудничество с Европейския парламент и ЮНЕСКО – ние издигнахме шаха на едно ново социално ниво.

Така след дълго мислене, „Макро и приятели“, заедно с руските си партньори, поставиха срещу мен старата си кукла – същата, която те изгониха от ФИДЕ през 2010 година с директна заповед на Владимир Двуркович, заместник-председател и президент на Руската федерация по шах в същото време.

Изборите в Тромсьо бяха много мръсни – борбата беше на живот и смърт. С днешна дата „Макро и приятели“ изобретиха нов начин за подкупване. Преди много години те просто плащаха вота на делегатите в брой, но сега нещата стоят по друг начин.

Днес те предлагат финансова помощ на федерациите през „ФИДЕ Комерс“ или подобни компании в Дубай, ако се гласува за „правилния кандидат“. Пакетът за Тромсьо беше в размер на 60 000 евро, ако се гласува за Кирсан и Азмайпарашвили за ФИДЕ и ЕШС съответно. Така всички руски посолства по света работеха за тях безплатно, срещайки се с делегати и убеждавайки ги да гласуват за Кирсан и неговата кукла. Крайният резултат беше очевиден – никой не можеше да се бори срещу такава правителствена машина и финансови ресурси.

Преди изборите срещнах Зураб Азмайпарашвили два пъти – в Талин и Ченай. Двата пъти той ми предложи 200 000 долара, ако се откажа от изборите за ЕШС. Аз отказах.

По-късно аз отказах още една оферта през руско-българска дипломатическа връзка на много високо ниво. Този път ставаше дума за много по-сериозна сума – 1.5 милиона долара, за са предам Каспаров и да подкрепя Кирсан официално.

Отново отказах – никакви пари не могат да ме купят в тази ситуация. Много по-добре е да загубя изборите и да се оттегля с достойнство.

Накрая загубихме изборите и „Макро и приятели“ започнаха мръсна игра срещу нас и нашите федерации. Каспаров и Леонг бяха изгонини от ФИДЕ за две години от етичната комисия на ФИДЕ. Борбата срещу мен, моите колеги и Българската федерация по шах още продължава.

Епилог

Това е истинска история. Danailov-for-president.com гарантира за всяка дума от текста. Има свидетели и документи и достатъчно доказателства, за да се срещнем в съда с всеки, който не е доволен от написаното.

-----------

* Това звучи толкова абсурдно, че се чувстваме длъжни да го обясним. В шахмата не може да се връща вече изигран ход. Въпреки това Азмайпарашвили го прави и така печели партията и турнира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови