Прогнозират 12 ремита между Карлсен и Карякин

OFFNEWS 21 ноември 2016 в 13:23 2052 0

Американският гросмайстор Хикару Накамура изрази сериозно опасение, че Магнус Карлсен и Сергей Карякин ще изиграят 12 ремита в мача за световната титла в Ню Йорк.

Късно снощи двамата шахматисти записаха седмото от 12 партии и резултатът остава равен - 3,5:3,5 точки. Днес ще се изиграе осмата партия. При равенство между двамата след 12-те партии ще се изиграе тайбрек, който да определи победителя.

Според правилата, в тайбрека се излиза от схемата на класическия шахмат и ще се играе ускорен шах. В първите 4 партии двамата ще имат контрола от 25 минути и по 10 секунди на ход. Ако пак не бъде излъчен победител ще се премине към 5 минутна партия и 3 секунди на ход.

В последната възможност за излъчване на победител играчът с белите ще има пет минути срещу 4 за съперника, който може да победи и с реми. Така на практика се получава, че теоретично Карлсен може да стане отномо шампион и без за спечели нито една партия.

"Двамата убиват класическия шахмат", коментира Накамура след седмата партия, която завърши след само 33 хода, която беше повторение на предходната, завършила също изключително бързо на фона на предишните две маратонски партии.

"Надявам се да покажем по-интересни партии на шахматната дъска в следващите дни", коментира Карлсен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови