Предлагат шахматист за министър на отбраната

OFFNews 17 ноември 2016 в 17:02 12791 0

Двубоят за световната титла по шахмат между действащия шампион Магнус Карлсен и претендента Сергей Карякин засега не предлага големи емоции на феновете на древната игра, но пък за сметка на това роди първи анекдот.

Двамата шахматисти играят доста предпазливо и след изиграването на първите четири партии записаха само ремита. В третата партия обаче Карякин успя да се спаси от загуба, като доведе мача до реми.

В определени ситуации компютърният анализ даваше предимство от 80 на 20 процента Карлсен да спечели, но с играта си в защита Карякин опроверга прогнозите. Редица специалисти също коментираха в хода на срещата, че е само въпрос на време Карякин да капитулира.

На пресконференцията след партията руснакът беше попитан дали би приел позицията на министър на отбраната на Русия на мястото на Сергей Шойгу, ако президентът Владимир Путин му предложи.

"Да, веднага", засмя се на шегата шахматистът, който е най-младият гросмайстор в историята на играта.

Темата беше подета и от американски фенове, които в шахматните форуми се пошегуваха, че новоизбраният президент Доналд Тръмп е длъжен да изпревари Путин, за да запази предимството на Америка. Милиардерът трябвало да предложи сходна позиция на Карякин в своя кабинет, който е в процес на окомплектоване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови