Фидел Кастро обичал хокея на лед и шахмата

OFFNews 26 ноември 2016 в 13:20 5057 3

Покойният бивш кубински лидер Фидел Кастро много обичал хокея на лед и шахмата.

Не е ясно откъде се е появила тази любов към нетрадиционния за карибските страни спорт, но той проявявал интерес и следял за представянето на съветските хокеисти. За това разказва легендата в този спорт Владимир Петров пред руските медии часове след смъртта на Кастро, за която беше съобщено тази сутрин. Фидел си отиде на 91 години.

"Той беше много жизнерадостен човек и ни направи сериозно впечатление. Интересуваше се от много неща, включително и от хокей. Подарихме му шайба и екип, а той ни даде една от своите книги. Снимка от срещата ни с Кастро украява фоайето на хокейния дворец на ЦСКА в Москва. Покани ни и в Куба, но за съжаление не успяхме да го посетим",споделя Петров.

"Смъртта му е загуба за шахматния свят", коментира и президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов.

"В Куба обожават тази игра. Че Гевара обичаше също шаха, но Кастро беше повече от любител. Той вземаше участие в турнири, а преди девет години взе участие в турнир по едновременна игра на площада в Хавана. Когато гросмайсторът му предложи реми, той отказа и се боли до последно. Фидел е легенда и символ. Светът и шахмата няма да са същите без него", скърби Илюмжинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

2

El Commandante

26.11 2016 в 13:41

Добре бе, не може ли да оставите паметта на човека на мира?

Очаквам сега Бърни Екълстоун да излезе да каже че Фидел не е заспивал вечер преди да си цъкне на запис Испания '96, за да се наслади на изпреварванията на Шумахер от външната страна в дъжда, Сеп Блатер да си спомни с умиление какви хубави дузпи е биел Фидел, а Томас Бах да обобщи че като цяло Фидел е бил спортен човек, олимпиец за пример.

Всеки път като почине некой легендарен човек и почва същата гнусотия със саморекламата....