Цигари, които не би трябвало да ги има

Владимир Йончев 14 юли 2015 в 18:39 67871 31

Бойко Борисов и Ваньо Танов от 2 месеца гордо твърдят, че контрабандата на цигари чувствително е намаляла напоследък.
Особено на митница Капитан Андреево и митница Калотина.

Решихме да проверим доколко това е истина. Със съдействието на легия „Антимафия“ се свързахме с хора, които редовно си купуват контрабандни цигари и ги помолихме да напазаруват и за нас.

От това, което ни донесоха, оставаме с впечатление, че думите на Бойко Борисов и Ваньо Танов са доста далече от истината.

Сдобихме се с 13 марки цигари, които не би трябвало да се продават в България. 11 от тях са без никакъв бандерол и без надпис “Duty free only”. Останалите 2 марки са с бандерол на Република Сърбия.

Част от цигарите не би трябвало да съществуват никъде по света. Например марката "Noname". Никъде не открихме да се произвеждат и марките "Jim slims" и "Pearl Slims". "Jim" е луксозна изработка с холограма на лентичката. "Pearl" е от тези, дето си личат отдалеч, че едва ли са излезли от лицензиран завод - дори заплашителният надпис за вредата от тютюнопушенето е далеч по-малък от обикновено.

Тези марки се продават на много места в София на цени между 2,40 и 2,60 лева за кутия. В депата на едро се продават за 1,70 лв. кутията.

Цигарите със сръбски бандерол са по-скъпи – на дребно се продават за 4 лева. Повечето от тях са закупени законно от Сърбия и са внесени у нас от дребни куфарни търговци.


Само 2 от кутиите с цигари са със сръбски бандерол. Останалите нямат никакъв

Голямата печалба е в другите цигари, които са контрабанда и в България, и в Сърбия.

Откъде влизат цигарите

Цигарите, с които се сдобихме, са влезли през последните 10 дни, казва председателят на Легия „Антимафия“ Григор Здравков. Според него това е станало през 3 митнически пункта – Капитан Андреево, Капитан Петко войвода и Калотина.
Контрабандата е станала с микробуси, високопроходими коли, влак и пътници.

Калотина

Каналът през Калотина функционира от години като минава изцяло през зелена граница в района на митница Калотина и следните населени пунктове: Вишан, Годеч и Белоградчик. Схемата е следната: системата ТЕРМА (система за топлинен анализ) се поставя на определен хълм в определено време, така че да няма обхват в ниските части на ланшафта. По черни пътища от Сърбия пристигат транспортни микробуси, които в споменатите по-горе населени пунктове домуват. В посочените райони са 25 микробуса с пловдивска и врачанска регистрация. Тази дейност се извършва в тъмната част на денонощието. В същото време патрулите на гранична полиция и РДВР се редят, така че да предупреждават за евентуална акция на МВР или друг интерес към въпросната схема. Основната задача на тези патрули е да осигурят чисто трасе на микробусите с контрабандни цигари до населени пунктове в района на Драгоман и Околовръстния път.

Освен през зелената граница, на Калотина цигари продължават да влизат през тайници във влака и през куфарни търговци.

Основните депа, където се съхраняват контрабандните цигари от Сърбия, преди да бъдат пуснати на пазара, са в Костинброд, Обеля, Драгоман, Локорско и Дружба 2, казва Григор Здравков. Интересно е как аз ги знам, а МВР не може да ги намери, казва той.

Основните играчи в калотинската контрабанда са: популярен цигански барон, известен и с разпространението на хероин и човек с прякор Кмета. Прякорът идва от това, че негова роднина е дългогодишен кмет на Драгоман. Зад този канал от години стои високопоставен служител от Гранична полиция, обяснява Здравков.

Капитан Андрево и Капитан Петко войвода

От там цигарите влизат по два начина. Първият е през duty free-магазина на Капъ куле в Турция. На теория от фришопа могат да се закупят само 2 стека цигари. Но в действителност могат да се купят и много повече. По този начин се контрабандират най-вече Karelia slims и Omnia slim. Превозват се в тайници. Тези цигари имат надпис “Duty free“.

Големите количества без бандерол мкинават контрабандно през Турция от безмитна зона Мерсин. Трима са тарторите на канала – Паскал, Истимарото и Маслинката. Паскал и Маслинката са лидери на контрабандните канали от Гърция.

Маслинката живее в Петрич и е брат на известен издател.

Истимарото е базиран в Хасково, а Паскал живее близо до Кавала.

През месец май Ваньо Танов издаде заповед за 100% митнически контрол върху товарните автомобили, включително и микробусите. Това беше причината за огромните задръствания. Но въпреки това контрабандните цигари продължават да влизат. Което означава, че митничарите и граничните полицаи продължават да крадат.

Отговорните лица

Кои са хората, които според длъжностната си характеристика трябва да противодействат на тези контрабандни канали?

Бившият зам.-началник на митница Столична Юлиян Мирков преди месец беше назначен без конкурс на митница Свиленград. Аргументът за назначаването му беше, че добре се е справил с контарабандата на митница „Столична“.

Другият отговорен служител е началникът на митница Столична Стефан Златков. Той е бивш кадър на митница Русе и също е назначен без конкурс от Ваньо Танов.

Мирков и Златков никога не са минавали тестовете за лоялност, през които минаха останалите митничари. Мирков беше зам.-председател на спорния конкурс за назначавнето на началничката на Човешки ресурси“ в митниците Елена Кирилова.

През май прокуратурата хвана 2 ТИР-а с контрабандни цигари и по справка от турска страна установи, че от август 2014 г. до май 2015 г. в България са влезли 150 ТИР-а контрабандни цигари, без да се броят микробусите и куфарите.

Хероин

„Разсеяността“ на митничарите се използва и за контрабанда на хероин. След контрабандистите така и така са си платили за да минат цигарите, те често слагат и хероин между тях.

В края на юни в английското пристанище Дувър е заловен камион с 120 кг. хероин.

Получател на пратката е фирмата "Lizzy86" LTD – регистрирана от българин в Обединеното кралство през януари 2015 г.

Изпращач на хероина е българската фирма "Валката ООД", регистрирана в Ботевград на ул. "Витоша" 26 в Ботевград.

Хероинът е минал безпрепятствено през Дунав мост 2 с камион и влекач с регистрационни номера СО 0607 ВК и СО 1771 ЕК

На българските митничари не им е направило впечатление, че камионите точно за най-миньорската страна - Англия, камионите карат брикети от Ботевград.

Хероинът е бил скрит между стените на картонените опаковки на кашоните с цигари

Партньорите от ЕС обаче са знаели за този случай и вероятно нарочно са го скрили от българските служби, за да не изтече информация.

Така на на 30 юни английските митничари хващат влизащия от Кале камион. Хероинът е бил пресован на много тънки пакети, които били пъхнати в картонените стени на кашоните.

Веднага след хващането на камиона ДАНС са се опитали да направят акция и са нахлули в депо, за което се е предполагало, че е пълно с хероин, обаче го заварили напълно опразнено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!