Страната на монополите или защо Васил Божков има 5 лиценза, а най-големият оператор е спрян

ОFFNews 26 април 2016 в 12:33 23104 10

Политиката на държавната комисия по хазарта осигурява милиони с панделка за любимия й монополист.

Двадесет и четири месеца след подаването на документи за български лиценз, най-големият оператор в света за онлайн спортни залагания bet365 e в изходна позиция. Равносметката от този период са половин милион лева под формата на внесени такси за кандидатстване за този лиценз и още 10 милиона лева, които по грубите сметки на оператора, не са влезнали в държавната хазна като данъци за 2015 г.

Как ще приключи сагата, ще реши съдът. Двете дела за обжалване на неправомерното отнемане на лиценз на bet365 са назначени за 28 април и 5 май 2016 г. в Административен съд – гр.София. Международният оператор този път покани да наблюдават делото западни медии и представители на европейски органи и дипломати, които компанията официално е сезирала за незаконосъобразния отказ за достъп на българския пазар. Новина, която в OFFNews беше най-четената в продължение на 2 дни. Но, която на повечето медии не се стори достатъчно интересна, за да я публикуват.

Обстоятелствата около отнемането на лиценза са основание и за съмнения за дискриминация на една компания в полза на останалите на пазара. За решението на Държавната Комисия по хазарт да бъде отнет лицензът на bet356 са уведомени европейски структури на най-високо равнище. 

Bet365 е най-големият оператор за спортни онлайн залагания в света. Конкурентните предимства на продуктите им са причината да имат над 22 милиона потребители в целия свят. Приходите й в глобален мащаб надхвърлят 2 милиарда лева за последната година. Ако играч като bet365 успее да влезе на българския макар и конкурентно пренаситен пазар, неизбежно ще го промени.

Двегодишната сага на bet365 за придобиване на лиценз в България може да бъде изучавана като наръчник как местните монополни структури се справят с конкуренцията. Комисия по хазарта успява да построи прецизна стратегия, с която забавя даването на лиценз с безпрецедентните 24 месеца, за да достигне до кулминацията на добре обмисления план – отнемането на лиценза на международния оператор преди той да е влезнал в сила.

На 31 март 2014 година bet365 подават документи за лиценз на българския пазар с надеждата, че ще го получат в най-лошия случай след 5-6 месеца. Датата е важна, защото подаването на документи до 31 март е условие операторът да не бъде включен в “черния списък” на ДКХ и подателят за лиценз има право сайтът му да остане достъпен. В следващите 6 месеца лиценз получават повечето конкурентни фирми, голяма част от които се свързват като собственост с името на Васил Божков, но не и bet365. За половин година bet365 успява само да получи сертификат, че софтуерът й е съвместим с българското законодателство.

Компанията Hillside New Media, която кандидатства за лиценз на bet365 в България, депозира в ДКХ три молби за лиценз през февруари 2015, които са отхвърлени с аргумента, че седалището на компанията е в Гибралтар, без да се взима предвид фактът, че това е британска територия. Отказът коства на bet365 още 80 хиляди лева и нова процедура за лицензиране, този път през фирма в Малта, която покрива изискванията за територия от Европейския съюз. През април 2015 г. ДКХ решава да спре достъпът до сайта на bet365 с аргумента, че фирмата, която кандидатства за лиценз е вече нова, а не тази, която е подала до 31 март 2014 година (в периода, който освобождава кандидатстващия за лиценз от възможността да попадне в черния списък).

Комисията не взима предвид факта, че това е същият сайт, същата фирма и същия софтуер, а различно е само седалището на регистрация, за да могат да бъдат покрити формалните изисквания на тогавашното българско законодателство. Тогавашно, защото само няколко месеца по-късно е гласувана промяна в закона и Гибралтар става територия, одобрена от закона за лицензиране на онлайн оператори.

Средата на август 2015 г. най-после bet365 получават дългоочаквания лиценз. Уви, той никога не влиза в сила, защото след неговото издаване започва дългото чакане на документ за съответствие, който да валидира лиценза за опериране на българския пазар. Удостоверението за лиценз, което е и последната фаза, която ги дели от стъпването на българския пазар, представлява документи с доказателства за произхода на средствата за направените инвестиции и разполагаеми средства за организиране на онлайн залаганията. Отново се занизват месеци, въпреки че документът е доставен за дведесетина дни след получаването на лиценза.

За да добиете повече представя за Bet365 и услугите им за България, може да прочетете експертния обзор на SILENTBET: https://silentbet.com/bg/bet365-kazino/

Следват отлагания на заседания, отлагания на разглеждането на предоставените документи на заседанията на ДКХ. И така до втората половина на февруари 2016 г., когато ненадейно въпреки утвърждаването на средствата, комисията отказва да издаде удостоверението. Причината за това е доклад на ГДБОП, според който сайтът на Hilside (Gaming) LP Гибралтар е достъпен и прокуратурата е сезирана за това. Както става ясно от изявление на bet365, това е неправомерно обвинение и наказание по няколко причини. Преди всичко гибралтарската компания е тази, която оттегля искането си за лиценз заради законови ограничения и на нейно място кандидаства тази с регистрация в Малта, така че санкцията на комисията е за друга компания. Ненадейно комисията започва да разглежда фирмата в Гибралтар и тази в Малта като една и съща, след като месеци по-рано е била категорична, че са различни и на това основание е сложила bet365 в “черния списък”. За взимането на решението си Комисията по хазарта се основава на доклад на ГДБОП, че сайтът на компанията е бил достъпен от български IP-та. Като доказателство са предоставени скрийншотове, чийто произход не е доказан и уточнен, а на компанията bet365 не е дадена възможност за проверка на доказателствата и ответна реакция.

При налагането на санкцията е приложен дискриминационен подход, защото при еднакви обстоятелства, изходни условия и процедура за лицензиране, са издадени лицензи на компании за онлайн залагания като Efbet, Pokerstar и Betfair, а е отказан лиценз на bet365. В периода на лицензиране тези компании са попадали в “черния списък” на ДКХ, но към тях не са приложени мерките, които дискриминационно са приложени единствено към bet365. Без наличието на ясни доказателства и обоснована причина, Държавната Комисия по хазарта налага най-тежкото и в случая – неправомерно наказание – окончателно отнемане на лиценз. Въпреки това bet365 няма наложено наказание по смисъла на административните разпоредби, защото всяко нарушение се установява по предвиден в закона ред и процедура, които в случая не са започнали, за да става дума за спазването им.

В официалното съобщение на ДКХ, което е обявено на страницата на Комисията незабавно след заседанието през м.февруари, т.г., в което се очакваше издаването на удостоверението за опериране в България се твърди, че ДКХ „отказва издаването на удостоверението”, а не „отнема лиценз”, каквото решение bet365 получава дни по-късно.

Всички тези притеснителни несъответствия и решения от страна на ДКХ, както и безпрецедентно дългия период за издаване на лиценз на компанията за опериране в България –2 години, дават основание на bet365 да сезира Европейската комисия и предизвиква сериозни съмнения за нарушаване на водещия пазарен принцип на Европейския съюз – насърчаване на конкуренцията и пазарните механизми, недопускане на злоупотреби с монополно или господстващо положение.

Пет от разрешените десет компании за онлайн залагания у нас, са свързани с интересите на един единствен собственик в България, който е абсолютен монополист в областта на частните лотарийни игри.

Според действащите правила за защита на конкуренцията, при наличие на средно 40-50 % от дял на пазара (принадлежащ на единичен субект или на съвкупност) се приема и предполага господстващо положение (презумпция за наличие) и съответния орган следва да се сезира с по-нататъшно разследване на фактите и обстоятелствата.

Какво ще се случи в крайна сметка от тук нататък зависи от съда. Едно обаче е ясно – сагата, която се развива с лицензирането на най-големият световен оператор за онлайн залагания е поучителна история за това как частните интереси изместват интереса на държавата и компрометират националния имидж на страната ни. През декември 2015 г. Bet365 изпращат писмо до премиера, министъра на финансите, бюджетната комисия към парламента с надежда някой да им обърне внимание. Отговор не пристига. Въпреки това днешните очаквания на бетинг оператора, свързани с изхода на двугодишния им процес по лицензиране, по техни думи са "позитивни."


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12006

10

Velin Peev

28.04 2016 в 11:44

Сигурно "няма" връзка, но се чудя защо сайта на Божков EFbet е "като две капки вода" с този на bet365...

11719

8

Краси

26.04 2016 в 23:10

Продължавайте да търкате, братя Бугари - от това на Божков и Дильо (Лавка) им става много добре.

12065

6

MitovR

26.04 2016 в 14:51

В държавата, в която хем премиерът е аватар на философа от боянските сараи, хем главпрокурорът е кукла на конци на същия философ е най-нормално Божков, Пеевски, Гриша и тям подобни "бизнесмени" да си веят байрака както си искат.

8359

3

ОФчар

26.04 2016 в 14:05

Тръгнали с Черепа да се мерят - акъл нямат!

15614

2

OTBPAT

26.04 2016 в 13:23

Тука е така!

Само ми е любопитно след подписването на трансатлантическото споразумение 10 или 15 минути ще им трябват за да осъдят страната в една по-пазарна юрисдикция :)))