Сирия е в българския забранителен списък за износ на оръжие

Юлиан Христов 12 юни 2015 в 11:40 16516 31

Сирия е в забранителния списък за износа на оръжие и на търговията със стоки с възможна двойна употреба от България. В края на октомври 2012 година са утвърдени промени в постановление на Министерския съвет, с което са утвърдени държавите под ембарго. 

Те са общо 14 и сред тях са Судан и Южен Судан, Либия, Беларус, Сомалия, Ливан, Либерия, Кот д'Ивоар, Иран, Ирак, Конго. 

За Сирия е записано, че се забранява от държави членки на ЕС или от тяхна територия да се изнася и търгува въоръжение и свързано с него оборудване, включително оръжия и боеприпаси, военни транспортни средства и оборудване, полувоенно оборудване и резервни части и оборудване за тях, което би могло да се използва за вътрешни репресии. Забраната се отнася за всякакъв вид въоръжение, независимо дали то е произведено на територията Евросъюза и е приета във връзка с решение на Съвета на за сигурност на ООН от декември 2011 година. 

Позовавайки се на американското посолство в София, Ройтерс вчера съобщи, че на полигона в Анево е тествано оръжие, предназначено за умерените бунтовници в Сирия. То е трябвало да бъде купено от американската фирма "Пърпъл шовъл" (Purple Shovel), което работи с Пентагона. Частната компания подпомагала американската правителствена програма за обучение и въоръжаване на умерените опозиционни сили в Сирия.

На този фон българските институции заявяват категорично, че търговия с оръжие от българска територия за Сирия няма.

По информация на OFFNews обаче, подобна схема действа още от 2012 година. При нея техника, боеприпаси и въоръжение се търгуват между частни фирми и се изпраща в страна, с която няма забрана за търговия с оръжие. Често това са страни от Африка или Близкия Изток. Чрез тях трансферът минава на сирийска територия. 

За съществуването на подобна схема потвърди бившият шеф на Външното разузнаване ген. Кирчо Киров. Той обясни, че докато е оглавявал Националната разузнавателна служба (НРС), е имало информация за това, български фирми извършват търговия с оръжие в рискови райони. Пред OFFNews той, каза че имало случай с фирма, търгувала с държави под възбрана в Африка. 

"Що се отнася до Сирия, аз мисля, че има български фирми, които извършват търговия с оръжие, но чрез други фирми посредници, в частност – американски фирми. Известно е, че американското министерство на отбраната предпочита да работи с частни фирми, за да не излизат на преден план, когато става въпрос за подкрепяни от тях структури - например бунтовниците срещу режима на Асад", обясни ген. Киров. 

Той обаче смята, че няма нарушение на българските закони в този случай. Ако стоката минава през трети страни, трябва да се постави въпросът за крайния потребител. "Ако нашите фирми не контактуват с крайния получател, в държави, които са под запрещение в този забранителен списък, аз не виждам проблеми. Ако това се извършва през американски фирми, които търгуват активно със Саудитска Арабия и Катар – също няма проблем. Нашата страна, като такава, не трябва да контактува и да има преки връзки със страни под запрещение", обясни бившият разузнавач.

Той допълни обаче, че няма гаранция дали такова оръжие не може да попадне в ръцете на терористи. 

Подробно схемата с търговията на оръжие описва д-р Мохд Абуаси, експерт по конфликтите в Близкия Изток. Пред OFFNews той посочи, че оръжието се доставя от българска спедиторска компания в съюзната на САЩ Саудитска Арабия. Самолетът каца на летище Табук, близо до границата с Йордания, а оттам отиват в Южна Сирия. Последната доставка по тази схема е била на 30 март, като гранатите са натоварени късно през нощта.

"Фирмата, която е уреждала оръжието, заедно с българската фирма, са реалните износители. Българската фирма купува оръжието от стари складове, пакетира го и го праща на сирийската опозиция чрез американското дружество. Така излиза, че все едно ние изнасяме това оръжие. И, ако стане инцидент, отговорност носи българската фирма", обяснява Абуаси.

"Не знам дали е българско оръжието. Това, че се изпитва на български полигон, не значи задължително, че е българско оръжието", коментира пред OFFNews Тодор Воденов от синдикат "Отбрана". Той каза, че очаква пълно разследване на случая, тъй като става въпрос за занижен контрол на мерките за сигурност.

В интервю за bTV военният министър Николай Ненчев категорично отрече да има износ на оръжие от България за Сирия. Той опроверка информацията на Ройтерс. Все пак той даде да се разбере, че описаните по-горе варианти за износ не са невъзможни. "Говорим за американска частна фирма, която има отношения с тяхното военно министерство. Те са тествали оръжие, с което после да работят трети хора", обясни Ненчев.

"По думите му Военното разузнаване е започнало проверка. "Йордан Бакалов (шефът на Служба "Военна информация", бел. ред.) ме уведоми, че няма няма нищо страшно. Искам категорично да заявя, че Министерството на отбраната не търгува с оръжие", каза военният министър. 

За наличието на българско оръжие в Сирия алармираха още през 2012 година от Conflict Armament Research. Според анализи на организацията, която документира разпространението на оръжие в конфликтни точки по света, сирийската армия и сирийските опозиционни сили използват съветски оръжия от времето на Варшавския договор. Най-бърз и лесен е достъпът до старо въоръжение от България и Румъния, а Черно море е най-бързият път за доставката му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!