МТСП пак пусна скандалната поръчка за коли. Този път замаскирана

Владимир Йончев, Христомир Николов 09 май 2016 в 15:38 24813 9

След PR-акцията министрите да слязат от скъпите коли, Ивайло Калфин подкара малък електромобил. Явно скоро подчинените му в МТСП ще се возят на по-скъпи и по-лъскави коли от министъра.

Министерството на труда и социалната политика пусна отново скандалната поръчка за покупка на нови автомобили, която беше спряна през март заради дискриминационните условия и възмущението, което предизвика.

Новият търг е почти идентичен със стария. Но е написан тарикатски. Дискриминационните условия, които уреждаха търга за предизвестен победител, сега са замаскирани в критериите за оценка. Ако не отговориш на тях, просто не взимаш достатъчно точки, за да се класираш.

Четейки техническата спецификация на пръв поглед изглежда, че всички възмутителните ограничения, на които отговаряха само 2 автомобила на един и същ производител, са премахнати.

Даже човек би си помислил, че търгът е с напълно различни условия.

В стария пишеше, че автомобилът трябва да е 4х4 и да е автоматик. В техническата спецификация на новия търг пише, че автомобилът трябва да е 4х2 и да е с механична скоростна кутия.

Това вероятно е била причината колегите от capital.bg, които първи писаха за повторната поръчка да не забележат, че новият търг с почти нищо не се различава от стария. Вместо редица марки да са ограничени, сега просто същите няма да получат достатъчно точки. Затова решихме със съдействието на колегите от auto.offnews.bg да я разтълкуваме.

Въпреки написаното в техническата спецификация, ако се явят на търга повечето автомобилни представители, кола, която няма 4х4 и не е автоматик, няма шанс да спечели търга на социалното министерство.

Максималната оценка, която един участник може да получи е 100 точки. Оценките се дават по 5 различни показателя. В 4 от тях на практика всички евентуални участници ще получат близки точки. В графата "допълнително обзавеждане" обаче се дават 25 точки - повече от разликата, която би се формирала по всички останали критерии. За "допълнително обзавеждане" МТСП брои:

1. Въздушна възглавница за коленете на водача – 4 (четири) точки;
2. Система за разпознаване на умората на водача – 2 (две) точки;
3. Автоматична скоростна кутия – 8 (осем) точки;
4. Задвижване 4х4 – 10 (десет) точки;
5. Фарове “Bi-Xenon” или еквивалентни – 1 (една) точка;

Нека сега разгледаме подробно всеки един от критериите и да смятаме.
А те са следните:

О1 - Разход на гориво с максимален брой точки 10
О2 - Мощност на двигателя с максимален брой точки 10
О3 - Допълнително обзавеждане с максимален брой точки 25
О4 - Гаранционен срок с максимален брой точки – 15
Оц - Предложена цена с максимален брой точки 40

Оценките за разход на гориво се смятат по следния начин: автомобилът с най-нисък разход получава 10 точки. Всички останали ще получат по 8-9, че и малко над 9 точки.

Формулата за пресмятане е най-ниският разход да се раздели на предложения от друг автомобил и полученото число да се умножи по 10.

В този клас коли разходът не варира много. Тези, които са 4х2 и с механична скоростна кутия харчат малко по-малко, но това няма да им даде съществено предимство пред автоматиците 4х4.

Да вземем за пример Фолсваген Пасат, който отговаря на всички изисквания. Неговият 4х2 вариант с механична скоростна кутия харчи 4,1/100. А автоматикът му 4х4 харчи 4,5/100. Ако се състезават само двете модификации, първата ще има 10 точки, а втората ще има 9,1 точки.

Но като добавим автоматичната скоростна кутия и задвижването 4х4, първият модел ще си остане с 10 точки, а вторият ще има 27,1 и ще е загубил само 0,9 точки от максималните.

Отстрелване по марки

OFFNews говори с повечето автомобилни вносители. Те коментираха, че няма да участват в конкурса, защото критериите не им дават шанс. Само представителят на една марка, различна от тези, за които се предполага, че е писана поръчката, коментира, че разглежда документацията и все още обмисля дали да участва.

Много от марките, които се продават у нас, имат модели, които при един честен конкурс биха отговорили на изискванията и биха се състезавали предлагайки по-ниска цена, по-добро гаранционно обслужване или повече екстри. Но с изискванията си социалното министерство ги отстрелва.

Ето хронологията на отстрелването на моделите един по един.

Citroen C5 напълно се вписва в представите за автомобил за високо ниво началник, без да е луксозен като за министър. Той обаче няма версия с 4х4. Така губи 10 точки.

Ние в OFFNews сме тясно свързани с форума OFFRoad-Bulgaria.com и много обичаме 4х4 автомобилите. Обикновено ги караме извън асфалтираните пътища и се заравяме с тях в калта. Разбираме желанието на управленския персонал на социалното министерство да се зарови в калта по баирите и го каним на офроуд експедиция. Но не разбираме с какво това ще подобри положението на бедните и се чувстваме длъжни да предупредим министър Ивайло Калфин, че със седан офроуд не става, даже и 8х8 да е.

Същото, което важи за Ситроен С5, важи и за Пежо 508. Този подходящ за представителен автомобил седан също няма 4х4 версия.

Мазда 6 обаче има. При това със страхотни показатели. Разходът й е 4,8/100. Вредните емисии са ниски. Колата има много добро име и влиза в цената. Но не влиза в схемата на социалното министерство. То я отстрелва с изискването да е седан, а не комби. А Мазда има само комби автоматик 4х4. Седанът е 4х2, както и повечето седани. От това Мазда губи 10 точки.

Рено също има подходяща представителна лимузина - моделът Талисман, който е съвсем нов и модерен и е флагман в палитрата на френската марка. Талисман отгърмява още на базовите изисквания. МТСП държи автомобилите му да са с двигател поне 1900 куб. см. Рено Талисман е 1,6 литра. на всичко отгоре е по-евтин.

Защо му трябва на социалния чиновник двигателят да е поне 1,9 литра е въпрос, който би следвало да се отнесе към други специализирани органи, а не към автомобилните специалисти.

Тойота също има подходящ мотел - Авенсис. Те са отстреляни с друг патрон. Обемът на двигателя им е 2 литра, което покрива изискванията на МТСП. Но социалното министерство се е погрижило да отстреля Тойота и е сложило изискване мощността да е между 110 и 140 kW (или 150-190 конски сили). Авенсис има 106,6 kW, което го елиминира.

Едновременното присъствие на бонус за по-голям обем на двигателя и ограничение за мощност е уникално съчетание, което говори за това колко порочен е конкурсът. По-големият двигател по подразбиране е и по-мощен. Защо даваш точки за колкото се може по-голяма кубатура и в същото време ограничаваш мощността? Един възможен отговор е - да не би някой да се окаже с прекалено мощен двигател и да измести твоя любимец.

Странни са и огледалните изисквания за мощност и икономичност. Колкото по-мощна кола, толкова по-голям разход. И колкото по-икономична, толкова по-малка мощност. 20 точки от оценката отиват за на практика противоречиви изисквания. Колкото точки спечелиш за мощност, толкова ще изгубиш за икономичност.

Opel също има подходящ седан - Isignia. И за малко да застраши любимият на социалното министерство модел. "Инсигния" е отстреляна за милиметър. Нейният седан автоматик 4х4 има среден разход 6,2/100. Ако методиката за оценка беше поне малко по-обективна, Инсигнията би получила половин-една точка по-малко заради по-високия си разход. Но социалното министерство е заковало изискване разходът да не надвишава 6 /100. Ако Опел играе с механичната си скоростна кутия би влязъл в изискванията, но ще загуби 8 точки.

На всички условия отговарят моделите на Мерцедес и БМВ. Те обаче са много по-скъпи и не са в играта. Пък и би било прекалено нагло представителят на "министерството на бедните" да се вози в най-луксозните марки. Така че този търг не е писан за тях.

В крайна сметка остават 3 възможни автомобила - Форд Мондео, Фолсваген Пасат и Шкода Супърб. Последните 2 са на един и същ производител и на практика са почти аналогични.

Цената няма значение

Когато избухна скандалът с първата поръчка, социалното министерство я прекрати с обяснението, че в обявлението присъстват "недопустими условия като тези за цвят или за задвижване на колелата". Абсурдът за цвета наистина е отпаднал. Както видяхме обаче задвижването на четирите колела остава като носещо точки.

В поръчката има и още една промяна. Общата цена на 10-те автомобила е намалена от 600 000 лв. на 500 000 лева. Това е промяна, която до нищо не води. Всички гореизброени автомобили (освен Мерцедес и БМВ) са на цена малко под 50 000 лв. И при предишната поръчка беше малко вероятно цената да надскочи 500 000 лв., защото щеше да е нагло 10 автомобила накуп да се купят по-скъпо от цената на единичен автомобил.

Но цената на практика няма значение. Социалното министерство е измислило формула, в която да неутрализира нейното влияние. Ако на конкурса изобщо се появи друг автомобил извън Пасат и Супърб (да предположим, че сме пропуснали някоя марка), той едва ли ще струва по-малко от 45 000 лева - просто цените в този клас са такива.

Отворен въпрос

Защо са му въобще на чиновника в социалното министерство толкова луксозни коли? Те са много над средния клас. Ако се махнат ненужните глезотии, на пазара се намират прекрасни автомобили за около 30 000 лева и нелоши за 25 000 лева без ДДС. Все пак говорим за чиновници, а не за министъра, нали? Да не говорим, че това са цени за единични автомобили без промоция, при 10 накуп цената може да се смъкне с поне още 20%.

Едва ли ще получим отговор. Земеделската министърка Десислава Танова купи от свой съученик джипове за по 200 000 лева, за да вози шейхове. Питахме колко шейха са се возили досега, а то се оказа, че е тайна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

8

мнение от IP

10.05 2016 в 08:43

Изходът е прост и лесен. Ще гласувам за който го предложи - министерстерства,кметове и т.н. не пишат изисквания за поръчки. Пишат се от тези, които няма да ги ползват. Одо бряват се от финансовия министър. А то за да са в синхрон с положението в държавата им отива москвич на старо.

12884

7

Nimart

09.05 2016 в 23:33

Де що произлиза от БКП/БСП/ само лъже и краде!

13214

5

XR4

09.05 2016 в 21:45

Търг който доказва , че във въпросното министерство работят невероятно интелигентни хора.Сериозно!Ми то трябва да си олимпийски шампион по математика за да оплетеш такава сложна схема!Списвачите на кръстословици са направо аматьори...

77927

4

El Commandante

09.05 2016 в 20:23

Яко!

Много ме кефят такива търгове:

Задължително условие: В името на марката трябва да присъстват буквитие B и W, a в това на модела: Х и 5

11751

3

Big Smile

09.05 2016 в 18:56

Класически подход!
Но в това министерство са доста назад с материала - още не са стигнали до "рамковите споразумения", които отстрелват конкуренцията още в зачатък и за дълго...
Там вече можеш вече да купиш без проблеми 10 продукта на два пъти по-висока цена от тази на същия такъв на пазара....
За спавка вижте сайтовете на по-голяма част от другите министерства, народното събрание, министерски съвет, БНР и БНТ...
Калфин веднага трябва да си смени юристите...

13859

2

Daering

09.05 2016 в 16:32

Господата Йончев и Николов, цифрите проверени ли са? В смисъл - по-добре проверени ли са от оная статия с фотошопа?

Питам, щото станаха едни караници между добри приятели съфорумци, да не се излагаме пак, като вземем да коментираме тук.

Ама вие си знаете работата, де, не ви се меся в живота.

8359

1

ОФчар

09.05 2016 в 15:49

Едно министерство дадоха на Гоцко и работата к'ва стана....