Лилков: Областният, продал пръв Царските конюшни, заживя в Швейцария

OFFNews 11 септември 2016 в 14:17 19857 12

Депутатът от ДСБ Вили Лилков излезе с позиция, в която казва, че не приема декларацията на Реформаторския блок за Царските конюшни. На практика той противоречи на собствената си политическа група в името на справедливостта. 

Преди дни реформаторите излязоха с декларация по скандалната сделка с царските конюшни, тъй като областният управител, който е продал имота, е от тяхната група. След 10 изказвания на министри, премиера и цялата държава, Веселин Пенев подаде оставка късно в петък вечерта. С две думи в декларацията на Реформаторския блок се казваше: „Следвайки основополагащи принципи смятаме, че оставката на областния управител на София е морален жест от негова страна, но приемането й би трябвало да стане единствено след приключване на проверката на прокуратурата“. 

Ето и мотивите на Лилков защо не може да приема тази декларация: 

"Дори да приемем презумпцията за невинност, налице е погазване на държавния/обществения интерес. Няма нужда от прокурори на този етап", пише Вили Лилков във Фейсбук.

Ето и неговите 10 довода:

1. Нормално ли е за областния управител, че фирмата, която печели конкурса за оценител, се оттегля, а втория в класирането е фирма, която е получила лиценз за оценител на 1.12.2015 г., което означава, че е била подготвена целенасочено да извърши тази оценка?

2. Дали областният би продал свой имот на тази цена и защо я е приел за нормална?

3. Защо не е оспорил оценката, която е далеч-далеч под пазарната? Той има право на това!

4. Защо е пристъпил към продажба на терена, при условие, че е налице съдебен спор за имоти в същия терен между фирмата-купувач и друга фирма, което е видно от самия договор за продажба?

5. Защо не е провел процедура по изкупуване на 14-те процента от фирмата, което е нормално, когато имаш 86% собственост, още повече теренът е с много добра перспектива - в идеалния център?

6. Защо не се е поинтересувал има ли процедура за обявяване на имота за недвижимо културно наследство?

7. Защо не се е запитал, по каква причина повече от 10 години областните управители на София отказват да извършат продажбата?

8. Как е приел за нормална данъчната оценка на имота, която е смешна на фона на данъчните оценки на недвижимите имоти на граждани в район "Оборище"?

9. Поинтересувал ли се е Веселин Пенев каква е перспективата на този имот от гледна точка на бъдещо застрояване и защо не е направена оценка за бъдещите ползи, които за държавата биха били огромни? В цената на всеки имот се включва от продавача и неговата перспектива, което областният като бизнесмен знае прекрасно!

10. Знае ли областния управител, че онзи областен от ДПС (най-вероятно става дума за Росен Владимиров, който първи е стартирал скандалната сделка с царските конюшни), който допусна като съсобственик с 14% в имота тази фирма преди 10 години, блажено заживя в Швейцария веднага след тази сделка?

Всички въпроси на Вили Лилков са засегнати в лични разследвания на OFFNews по темата.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

12

синя сова

12.09 2016 в 19:12

№ 5-чудя се на какво основание ти пишат тези плюсчета да ги трупаш към рейтинга си ,като пишеш големи простотии...За ШЕФА също излезе на яве онази пиянска,мутренска история с кмета на Симитли...Защо не вземеш отношение и по този въпрос?

12530

11

синя сова

12.09 2016 в 19:00

Офчо,на мен ми е ясно ,че Мартин Димитров е честен човек,компетентен финансист,но той е от Реформаторския блок.А аз те питах дали си забелязал поне един честен и почтен човек от "герб".Щото аз не знам такъв!Мога да ти подскажа за още двама почтени хора от Реформаторския блок,но това е друга тема :)

14057

10

morkoff

12.09 2016 в 17:15

Слабия глас на съвестта.

12530

8

синя сова

11.09 2016 в 23:10

Добре де,какво толкова има в тази декларация?В нея реформаторите на са се втурнали да защитават областния управител,а просто определят оставката му като достойна постъпка,докато не се докаже неговата виновност в тази продажба.А пък аз мисля,че ако той е виновен ,то край него има още няколко виновници от общината и правителството.Нека да се изясни,кой какво е искал,кой не е разрешавал,а пък кой е подписал ,че "може"да се продава ,кой е знаел,кой се прави ,че не е знаел...Все пак си мисля,че трябва да има прокурорско разследване за тази конюшня,макар,че от друга страна не вярвам на цацаров!

12530

7

синя сова

11.09 2016 в 22:30

№ 4-понякога се чудя, Методи Андреев какво прави още в "герб" след като беше член на СДС?Не,че имам кой знае какво високо мнение в момента за СДС...,но поне беше част от истинското дясно.Но май след изборите Лукарски ще вземе да го влее в "герб"и ще го удави в гербарското блато.

17898

6

кикимора

11.09 2016 в 22:18

Браво на Лилков, един да измие срама от тази декларация.

21668

5

Руслан

11.09 2016 в 22:07

Добре бе, Лилков. При тишината от спалнята на Кънев и това е нещо.