Купуване на гласове за 20 милиона или какво се случи в Етрополе на 2 април

OFFNews 10 май 2013 в 06:53 15320 14

Емил Димитров отива да нагледа инструктажа. Кадър: Нова телевизия
Емил Димитров отива да нагледа инструктажа. Кадър: Нова телевизия

Сигурно си спомняте онези кадри по Нова телевизия, на които се вижда как лидерът на младежка организация на ГЕРБ инструктира в хотел в Етрополе 300 застъпници как да манипулират изборите.

В почивката в залата се появяват депутата от ГЕРБ Емил Димитров - Емо Фаса и лидерът на агитката на ЦСКА Димитър Ангелов - Дучето.

Застъпниците са "елитът" на несбъдналата се коалиция "Орлов мост", която трябваше да обедини казионната студенска организация, ненадейно издигнала за свое лице Христо Стоичков и ВМРО. След случката ВМРО напусна проектокоалицията, а студентите на Стоичков се регистрираха за изборите като партия "Средна Европейска класа"

В сряда тримата водачи на софийските листи на партията публикуваха призив "Не гласувайте за нас!" и подадоха сигнал в прокуратурата в който разказват какво се е случило на сбирката в Етрополе и в следващите дни.

Въпреки че те отказаха да коментират съдържанието на сигнала, по разкази на участници във въпросната среща в Етрополе, OFFNews научи подробности какво се  е случвало в Етрополе.

На 02.04.2013 около 17 часа Емил Димитров започва да посреща гости в ловната си резиденция в Етрополе. Заедно с него са Дучето и Ники - човек с много златни синджири, представян като дясна ръка на депутата. Докато Ники и Дучето броят гласовете, осигурени от агитката на ЦСКА, започват да идват още гости. Сред тях са председателят на партия "Средна Европейска класа" – Георги Манев, заместникът му Константин Бачийски, юристът Христо Моллов и жена на средна възраст, която представят на гостите като представителя на Валентин Златев, отговарящ за ПР-а и цялостното финансиране на кампанията. По-късно се разбира, че това е Дияна Дамянова - същата тази Дияна, собственикът на ПР агенцията на "Лукойл" Д'n'Д , за която Мирослав Найденов и Бойко Борисов си говорят в оня запис.

Малко след това Емил Димитров се извинява на гостите, че трябва да ги напусне. В друга зала имало среща на важни господа, които щели да осигурят сумата от 20 млн. лв. за финансиране на тогавашната коалиция „Орлов мост”. Появява се след известно време, за да помоли за още търпение – в хотела му в центъра се събрали отговорниците по региони, на които се правел инструктаж. Повечето от гостите тръгват към инструктажа.

Връщат се след час и започват сериозния разговор. Думата взема Дияна Дамянова, която обяснява, че мисията е да се продадат на обществото различни тези. Като пример за успешна кампания дава събранието в зала „Армеец”, на което 70-годишни баби играеха ролите на политически активни студенти, фенове на Стоичков. И казва култовата реплика: “тъпите селяни клъвнаха на 30 лв., сандвич и разходка до МОЛ-а”. Дамянова обяснява на присъстващите, че господата Златев, Димитров и още големи бизнесмени са осигурили за кампанията 20 млн. лв., която ще бъде давана на 4 етапа по 5 млн. лв.

След това започва обсъждането на това кой колко гласове може да осигури за изборите по региони. Цените варират между 30 и 60 лева на глас, но по-сериозно и дълго се обсъжда не сумата, а как да се събират трите имена и ЕГН-тата и как да проконтролират гласуването.

OFFNews разполага с 18 страници със списъци на хора, които собственоръчно са си написали трите имена, адреса и телефона. Над всеки лист пише “В подкрепа на движението за изборите на 12 май“, а на ръка е написано името на общината, от която са събирани подписите.

По съвет на правозащитници няма да публикуваме факсимилета на списъците, защото има опасност хората, продали гласа си да станат жертва на купувачите на гласове. Но имаме обосновано предположение, че Прокуратурата разполага с тези списъци, а ако случайно ги няма, ще й ги предадем.

По-късно вечерта се разменят още пикантни уговорки. Обяснява се, че коалиция „Орлов мост” ще е коалиционен партньор на ГЕРБ в парламента, предлагат се високи постове, коментират се суми, които трябва да се дадат на определени продуценти и медии. На кандидатите за депутати се обещават заплати, които те ще получат по консултантски договори.

По-късно превъзбудените кандидат-депутати коментират помежду си, че могат да организират купуването на 250 000 гласа, което е меко казано нереалистично, но преценките им в този момент са доста замъглени.

Още на следващия ден комисията със странното име КПУКИ уличава Емил Димитров в конфликт на интереси. Това става след рекордно дълга проверка. Тя започва през юни 2012 г, и въпреки уверенията на шефа на КПУКИ Филип Златанов, че ще приключи за месец-месец и половина, продължава 10 месеца.

Още един ден по-късно се разбира, че сбирката в Етрополе е записана със скрита камера, но заговорниците не знаят дали е записан само скандалния инструктаж в залата или и още нещо. След излъчването на кадрите по Нова телевизия, коалицията с наглото име “Орлов мост” (протестите на Орлов мост бяха точно срещу лобисткия закон на Емил Димитров) се разпада.
От 250 000 гласа на изборите и коалиционен партньор в управлението, таргетът е сведен до 1% – колкото да се хване субсидията. Между довчерашните заговорници започват да се разменят заплахи.

Нататък историята е известна. Цветан Цветанов обявява, че ГЕРБ няма нищо общо с Емил Димитров. Прокуратурата започва разследване срещу Димитров за купуване на гласове. Мирослав Найденов – най-близкият министър на Димитров обявява, че всички министри са били подслушвани, а Димитров допълва, че сам Цветан Цветанов се е хвалел с това.

Започват да излизат документите, които доказват, че Фидосова е сключила заем за 150 000 лева със собствениците на сметосъбиращата фирма “Титан” и ЦСКА. Както вчера OFFNews разкри, заради този заем прокуратурата я разследва за “тежка и организирана престъпност”. И докато всички се забавляваме с така подходящата за Фидосова дума “тежка”, по-важната е “организирана”. Защото при тази проверка предстои да се изясни дали парите са били за нея или за партията, чиято парламентарна група ръководеше.

А междувременно Емил Димитров “изпусна” информация какво асо държи в ръкава – едни паметни бележки за сумите, които са се отчислявали при строежа на магистралите. Плюс показанията му, които бил заверил пред чуждестранен нотариус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!