Изпълнителната агенция по околна среда започва проверка на сметището в Карлово

ОFFNews 16 септември 2015 в 15:51 7611 4

Изпълнителната агенция по околна среда е разпоредила проверка на депото за смет в Карлово във връзка с появилата се наскоро информация в редица медии за замърсяване водите на река Стряма и отравяне на риба. На 20-21 август по БНТ бе излъчен репортаж за това, а едва на 4 септември, две седмици след възможното замърсяване, кметът на Карлово Емил Кабаиванов заявява по Българското национално радио, че веднага е сигнализирал РИОСВ-Пловдив. Според Кабаиванов дори „вече са направени проверки на няколко обекта като възможни замърсители”. Пак според Кабаиванов проверено и установено е, че няма никакъв проблем с депото в Карлово. Той самият посочва като възможни замърсители Колектор в съседния град Сопот, частен рибарник също на територията на Сопот и частна кравеферма с над 1000 животни покрай река Стряма. Кметът заявява: „Засега е ясно само, че депото е наред и няма проблеми”.

Оттук започват вече множество въпроси, на които OFFNews ще търси отговорите:

1. Оказва се, че проверките на РИОСВ – Пловдив и Констативен протокол №0003995 са от дата 7 септември 2015 година. Пита се в задачата: как кметът Кабаиванов е знаел три дена по-рано какви ще са констатациите на РИОСВ.

2. Няма данни РИОСВ – Пловдив да е проверявала почвата и подпочвените води между сметището и реката за просмукване на изключително отровен и вреден инфилтрат или възможни замърсители, причинени от депото. Тогава какво дава основание на г-н Кабаиванов да каже, че депото е наред и няма проблеми, не е ясно. Експерти твърдят, че подобни изследвания се провеждат неколкократно и резултатите излизат едва след няколко седмици

3. Заповедта на Изпълнителната агенция по околна среда до г-н Стефан Шилев, директор на РИОСВ Пловдив, за извършване на проверката на депото е от 12 септември 2015 година (Прилагаме копие). Следователно, ако имаше такова изследване за степента на замърсяване на почвите, въздуха и водите в гр. Баня и евентуално възможни причинители, ИАОС не би разпоредила проверка.

4. Източници от Община Карлово твърдят, че всъщност т.нар. проверка се е състояла в обход на част от река Стряма до вливането в нея на Стара река.

5. На 8 септември Община Карлово публикува информация на официалния си сайт: „Акредитирана лаборатория е извършила мониторинг на повърхностни и подпочвени води от прилежащите терени около и на „Депо за неопасни отпадъци”- Карлово.Всички резултати от измерените стойности на замърсителите отговарят на допустимите съгласно Комплексното разрешително за депото, е заключението на Лабораторията”. Екоинспектори са силно озадачени и твърдят, че не е възможно в рамките на по-малко от един ден да бъдат осъществени всички замервания и изследвания и да се получат реални резултати. Още повече, че мониторинговата процедура изисква вземането на проби през равни интервали от време и проследяването на динамиката на показателите за по-дълъг период.

6. В случай, че проверката на депото трябва да осъществи целите на мониторинга по реда на Закона за управление на отпадъците, то тя трябва да обхване и дейността на фирмата-оператор на депото за смет в Карлово, както и да установи дали е осъщестяван задължителния за дейността мониторинг.

Българският закон за управление на отпадъците е един от от най-добре съобразените със законодателството на ЕС и най-вече с Регламент 1013 от 2006 г. в Раздел III на Закона изрично са разписани задълженията на кмета относно управлението, събирането и третирането на отпадъци на територията на Общината . Нещо повече в член 19, ал.3, т.13 на Закона на кмета е вменено задължението да осигурява информация за обществеността чрез интернетстраницата на съответната община за всички дейности, свързани със събирането, почистването и третирането на отпадъците. Не е известно на карловската общественост кога и как е провеждан мониторинг на депото за битови отпадъци, има ли изготвени за това протоколи за състоянието на депото и на съответните показатели и ако има, защо не са представени на интернет страницата на Общината и пред обществото, както изисква Законът. Именно поради липсата на тази информация и на реална прозрачност, проблемът и въпросите, които вълнуват жителите на Община Карлово, стават все по-остри, а дали самото депо и неговото управление отговарят на изискванията и на регламент 1013 от 2006 година, предстои да уточни бъдещата проверка.

От свои източници ОFFNews научи, че предстоящата проверка ще започне още утре и за нейното провеждане трябва да бъдат уведомени Гражданския инициативен комитет от гр. Баня и общинските съветници, подкрепили Инициативния комитет. В БАН е била проведена среща с народни представители във връзка със същия проблем, свързан с евентуално замърсяване от страна на депото. БАН също ще осъществи изследване на всички показатели, представляващи възможност за замърсяване. Проверката ще бъде възложена на Централната екологична лаборатория.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови