Детективи, НПО-та и форумци по следите на лекарите с кучетата

Калоян Константинов 22 април 2014 в 15:23 17884 20

Двете жени са снимани от камерата на
Двете жени са снимани от камерата на "Била" в момента на отвеждането на кучето.

Някой години наред разпъваше чадър над семейството, което отвлече кучето Доро и което природозащитници подозират в системно малтретиране на четириноги. Множество сигнали от свидетели, НПО-та и дори частни детективи са били мистериозно прекратени и истината за случващото се в апартамента на бул. "Витоша" и в къщата в село Росоман досега не са излезли наяве.

Това разказа пред OFFNews Габриела Пападопова, председателката на природозащитното сдружение „На Ти с Природата”, по повод последния нашумял случай с отвлечения голдън ретривър Доро, за който алармира неговата стопанка Диди Цонева.

Габриела Пападопова припомня едно старо разследване, свързано с тези жени. Според свидетелски показания, събрани благодарение на хората от форума dog.bg, д-р Христина Дочева и дъщеря й д-р Дочи Дочева се занимават със "събиране" на кучета още от 1991 г. Някои случаи са подробно проследени и будят много тревога. Въпреки сигналите за злоупотреби с животни в момента, в който е трябвало да бъдат направени проверки, те са извършвани по озадачаващ начин. Сдружението е подавало през 2008 г. сигнал и е изискало да бъде направена проверка от тогава РВМС – предшественик на сегашната Агенция по безопасност на храните. Проверката се е осъществила с представител на сдружението, но само донякъде, защото първоначално жените не са искали да допуснат въобще проверяващите. два часа по-късно, след като били информирани, че ще им бъде написан акт за възпрепятстване на проверката, пуснали двама души от цялата комисия. "Предполагаме, че през това време нещо е трябвало да бъде оправено, да бъдат скрити някакви животни. В крайна сметка се оказа, че няма чак толкова много животни на мястото, но се усещаше страхотна миризма", казва Пападопова.

Съседи в София и в с. Росоман, където семейството има наследствена къща, нееднократно са подавали сигнали. Разказват, че по едно време животните в къщата били над 90. Детективи, наети със сума, събрана от форума на dog.bg, стигат до извода, че най-вероятно собственичките получават пари от чужди дарители. Тогава било установено, че по сметката им постъпват над 10 000 лв. месечно, спомня си Пападопова. Според нея е скандално, че след всички сигнали няма резултат. Проверките са били прекратени по странен начин, а дамите са си служили с името на бившия главен прокурор Татарчев и на Ана Коевска, която е виден защитник на животните и която не е потвърдила, че има нещо общо с тези жени, но не е и отрекла. На практика някой разпъва чадър над тях и проверки не се правят, смята Пападопова.

През 2008 г. форумците установяват, че двамата съпрузи лекари Христина Дочева и Михаил Плочев са имали регистрирана медицинска лаборатория. Това множи версиите за издевателства над животните. "Предполагам, че част от слуховете – за конците от черва и т.н., може да са фантазии, може пък да има и нещо вярно, да правят опити с животни. И на мен точно заради това много ми се иска да бъде направена сериозна проверка, за да няма спекулации. Дано този път, след като е откраднато куче, собственост на други хора, да се размърдат институциите и да свършат работа, за да се разбере какво става", казва Габриела.

Д-р Плочев и д-р Дочева в полезрението на Dog.bg през 2011-а

Форумът за любители на кучета dog.bg през 2011 г. провежда пространно собствено разследване на лекарското семейство, стартирало от обява, търсеща стопани за 12 кутрета и шест възрастни кучета. Потребителка пуснала обявата от името на познат и когато му позвънила да види как вървят нещата, с почуда разбрала, че всички животни са взети от един-единствен човек. По-натам се натъкнала на информация, че някаква жена е осиновила накуп всички предлагани палета заедно с майката от друга обява. Потребителката се заела с преглеждане на обявите от сайтовете, където били вземани директно всички животни. Така открила, че в последно време същите хора са приютили близо 30 животни, а това било само известното число. 

Накрая се разбрало, че осиновителите са семейство потомствени лекари. Bushkata - потребителската, която започнала разследването - се свързала с момиче, което подарявало кученца. Лекарите скоро позвънили и за тази обява. На уговорената среща отишли bushkata и собственичката на палетата. Появил се представител на купувачите, на когото заявили, че кученцата в момента ги няма, но ако остави адрес, ще му ги доставят директно. Мъжът отклонил въпросите им, като дал телефона на Христина Дочева. Тя  също не съобщила адреса и давала уклончиви отговори.

Форумците успели да проследят истории, свързани със семейството, чак до 2000 г. Свидетел разказва как представител на д-р Дочева взел по обяви 17 кутрета в рамките на само 10 дни. Когато предишните собственици се опитали да се свържат и да разберат как са кученцата, Дочева не вдигала телефона.

Двор с клетки, а в клетките - подвижни скелети

Представител на НПО разказва как е успял да надникне в двора на къщата на ужасите в село Росоман:

„През месец юли 2006 г. научих, че 5 кучета от Шести микрорайон на "Люлин" са закарани в някакво село. Установих, че става дума за дома на д-р Дочева. Обадих се от името на дружеството ни, казвайки, че има жалба срещу нея. Това изглежда я стресна и тя се съгласи да ми покаже приюта си. Заминахме за с. Росоман аз, доц. Малчо Петров, дъщерята на д-р Дочева и двама мъже - единият бил гледач във фермата им, а другият шофьор и снабдител.

Пристигнахме в с. Росоман. Имотът беше заграден с висока, плътна ограда. Отвън нищо не се вижда. Вътре се оказаха около 30-ина кучета, разпределени в клетки, 2-3 къщички и изградени стаички, прилични на катакомби. В клетките имаше по 5-6 кучета, приличащи на подвижни скелети. Условията бяха ужасни, животните не са хранени, не се разхождат, нямаха вода в клетките. Нашите две кучета бяха там, но бяха станали наполовина.

Поисках да ми обяснят с какво ги хранят, къде ги разхождат, защо не е чисто в клетките, кучетата изглеждаха явно болни, особено тези в клетките. Доц. Петров си мълчеше през цялото време, въпреки че ми беше представен за лекуващ лекар. Поисках да си взема двете кучета, но ми бе отказано. По телефона после д-р Дочева крещя и заяви, че никога няма да ми ги върне обратно. Дни на ред звънях на кой ли не, но не успях да си освободя животните от този приют на смъртта.

Г-жа Ана Коевска и доц. Петров, с които парадираше д-р Дочева, се дистанцираха от така наречения приют и отказаха да ми помогнат. И така кучетата ни останаха там. Сега разбирам, че д-р Дочева продължава да взима животни. Според мен това значи, че тези които видях там през юли, вече ги няма."

Други свидетели разказват, че в двора на къщата в село Росоман са видели редица бетонни клетки от по 2-3 кв.м., където животните просто не могат да мърдат, а условията са очевидно ужасни. В друга част на двора имало закрито помещение с клетки от по 3-4 кв.м. с по 3 до 5 едри кучета.

Форумците накрая събират 1000 лв. за детектив. По обява за кравар, пусната от семейството, разследващите вкарват свое поставено лице в къщата. Заключенията на детективите са, че не могат да бъдат събрани данни за умишлено умъртвяване на домашните любимци от страна на г-жа Дочева или неин приближен, но със сигурност става въпрос за финансово облагодетелстване чрез присвояване на част от парите, получавани от немски дарители.

Даряваната сума е била в размер на 10 000 лв. месечно, а на ден за едно животно са били изхарчвани едва 80 стотинки за консумативи. Храната за всички кучета е представлявала 7 кг пилешки крака и 40 бракувани хляба, вземани от хлебарница в кв. "Лозенец".

Детективите правят заключение, че в момента на разследването на територията на имота в с. Росоман е имало близо 90 животни, сред които четири самоеда, два ротвайлера, а всичко останало - непородисти кучета. В апартамента си в столицата г-жа Дочева заедно със съпруга си и дъщеря си отглеждали други шест самоеда, една овчарка и 40 котки.

Човекът под прикритие прави сходни заключени с детективите. Според него в Росоман е имало 40-50 кучета, хранени с 3 кг крака, накиснати в казан с 40 литра топла вода и хляб. Животните живеят в къщички или клетки, постлани със слама и дървени скари. Всички са били вързани с вериги. Породистите кучета понякога са били хранени с гранули.

Друг работник в къщата се похвалил, че преди време „поизбил с въздушната пушка” част от котките, живеещи на горен етаж на къщата. Имало няколко хъскита и самоеди. Мъртвите животни се изхвърляли на сметището на селото.

Краварят под прикритие съобщава и за четири самоеда, белязани с червена боя на челото, и една овчарка, които се отглеждат в апартамента в София, но вероятно не се извеждат навън. В жилището също така се гледат и близо 40 котки.

И още жестокост без последствия

Габриела Пападопова се връща и към други случаи на жестокост на животни - като например с мъжа в село Тополово, който влачи кучето си до смърт, вързано за колата. Или случаят с масовото отравяне на домашни кучета с храна, инжектирана с антифриз, в софийските квартали „Княжево”, „Павлово” и „Овча купел”. Или с кучетата, захвърлени в пещерата в Карлуково. 

"Случаите наистина са страшно много и мен ме притеснява това, че на практика като държавна политика, като действия на институциите няма някаква особена промяна. Получава се така, че има някакъв случай, медиите шумят известно време, дават се обещания, че ще се заработи здравата. А после всичко затихва и се връща към старото положение. Обаче има и един друг момент. Хората, които са свидетели на насилие, много често не искат да свидетелстват. Много трудно се намират хора, които искат да застанат и да кажат „да, видях този и този, това и това направи”, споделя природозащитничката.

"Като не разполагаме със свидетели, всичко става много трудно. И е трудно дори когато в институциите някой отговорен човек има желание да си свърши работата. Във Враца наскоро имаше случай с открити трупове на животни. Там нямаше свидетели и благодарение на това, колкото и да имаше желание следователката да установи нещо, което да я насочи към извършителя – нямаше как да стане. А колкото до случая с кучетата в пещерата в Карлуково, тази пещера е известна и съществува от страшно много време. Аз още съм била дете, когато се знаеше, че в нея хората си изхвърлят всякакви умрели или ненужни животни. И се знае с години, Кучешката дупка й викат хората от селото", добавя тя.

Според нея самото отношение на властите по места, на кметовете, е много по-страшно. "Например прословутият ботевградски кмет. Наскоро разговаряхме с него и той си държи на тезата, че за да се решат проблемите с бездомните кучета, е нужно не да се държат под контрол домашните такива, а първо да бъдат избити всички бездомни, за да може да започне да контролира."

Другият случай е в Кюстендил в т.нар. приют, който по едно време се е водил депо за временно настаняване. Смята се, че там се правят някакви огромни злоупотреби. "Не могат да се проследят кучета, има осиновявания от местна организация за защита на животните, дето само на тях си им е известна. Само един човек, чието име единствено фигурира на протоколите, е осиновил над 40 кучета. Но какво е станало с тях, не може да се проследи. Управителят на приюта си има собствена организация за защита на животните и си подписва сам протоколи за евтаназия. Ей такива хубави работи стават", разказва Габриела.

В случай, че станете свидетели на посегателство над животни или желаете да алармирате институциите по подобен въпрос,можете да се свържете със сдружение „На Ти с Природата” или с редакцията на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!