БСП продължава контрабандата на ГЕРБ или защо няма да има коледни пенсии

Юлиан Христов 26 септември 2013 в 15:32 17248 38

Агенция
Агенция "Митници" организира рязане на детски чорапи. Снимка: БГНЕС

 

Едно от най-важните предизборни обещания на БСП беше, че ще намали контрабандата, ще вдигне събираемостта от митниците, а с тези пари ще осигури коледни добавки за пенсионерите.

5 месеца след старта на новото правителство контрабандата си върви в същия размер, ако не и по-голям. Приходите при Орешарски са същите, като при Бойко Борисов, че и малко по-ниски. А заловените контрабандни цигари са 2 пъти по-малко.

Вариант коледните пенсии да се платят с повишените приходи в митниците вече няма.

Ако все пак има пари за коледни надбавки, те няма да са от повишената събираемост, а от нов дълг, който правителството на БСП любезно ще прехвърли на внуците и правнуците на пенсионерите.

Според официалната статистика на Министерството на финансите, към месец юли постъпленията от акцизи са 21,8 млн. лв. или с 1% по-малко в сравнение с миналата година.

Сравнението с миналата година е удобно. Както справедливо и многократно БСП отбеляза в предизборния период 2010, 2011 и 2012 година са срив в събираемостта на акцизите.

През 2008 г. (последната цяла година, в която Станишев е премиер) са обмитени 21,9 милиарда къса.

В следващата 2009 г. (през първата половин година премиер е Станишев, през втората Бойко Борисов) са обмитени 17,9 милиарда къса.

После Борисов хваща здраво юздите, българите масово отказват цигарите и обмитените цигари спадат до 11,96 млрд. къса през 2010 г. и рекордните 10,9 млрд. къса през 2011 г. През 2012 г. увеличението е колкото да отчетем "успехче" - 11,6 млрд. къса.

Та затова 2012 г. е много удобна за сравнение.

21,8 млрд. къса е бройката цигари, които са минавали през митниците по време на известната с корупцията си Тройна коалиция. Която никога не е твърдяла, че се е справила с корупцията в митниците и с контрабандата. Т.е. и тогава реалният брой на цигарите е бил много, много по-голям.

Разбира се, Орешарски и Станишев могат публично да признаят, че Бойко Борисов е бил прав, когато казваше, че заради мерките на ГЕРБ българите масово са отказали цигарите и ето - даже самият Бойко е минал на пури.

Могат и да му лапнат пурата, ако ги влече, но истината е друга - при това правителство от митниците се краде точно толкова, колкото и при ГЕРБ.

Събраните към седмия месец от годината 2,18 млрд. лв. акциз съставляват 50.7% от планираните годишни приходи. Планирал ги е Дянков, известен с това, че залагаше много по-малко отколкото реално ще дойде. Но новата власт даже неговият план не успява да изпълни.

Не се и опитва да го изпълни. Агенция "Митници" на практика няма действащо ръководство. Новият шеф Кирил Желев още няма допуск за работа със секретни документи. Без него няма право да изчете и най-обикновения доклад за контрабанда.

По щат Желев трябва да има трима заместници. Има само един.  Този заместник се казва Николай Попов и нашумя с това, че допускът му за информация е бил отнет. В отговор на запитване от OFFNews Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) обясни защо допускът е бил отнет - защото е имал връзки с хора, които могат да го изнудват и защото е укрил информация.

На запитване на OFFNews от митниците отговориха, че Попов още не е подал заявление за допуск. Т.е. ще продължи да бъде фигурант, който ще върши всякаква работа, само не и такава, която да е от полза на държавата.

Постовете за другите двама заместници още са вакантни. От митниците отказаха да отговорят на въпроса кога Кирил Желев ще представи новия си екип.

В странни трудово-правни отношения са и останалите ръководни кадри на агенцията. Повечето шефове на митници са "изпълняващи длъжността", а не титуляри. Т.е. лесно могат да ги махнат, ако не слушкат.

За сметка на официалните държавни чиновници, обаче в системата циркулират нови прякори на хора, за които някой бил казал, че всяко тяхно желание трябва да се изпълнява. С други думи - спусната е парола за нови контрабандни канали, а хората, които трябва да се борят с тях, ги няма.

Нека сега пак да се върнем на въпроса ще има ли коледни пенсии. И да си дадем отговора каква е връзката между задкулисието и социалните плащания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!