Армията си поръча парашути, но не може да ги ползва

Юлиан Христов 21 януари 2015 в 18:01 16089 15

В края на миналата година Министерството на отбраната е отказало да приеме и плати специално произведени за армията ни германски парашути. 

Поръчката е част от рамково споразумение за пет години с фирмата "Брюгеман", която е спечелила и получила обществената поръчка през лятото на 2014 година. Офертата на германците се оказва най-изгодна. По този начин от надпреварата изпадат две български фирми, които не са производители и предложили да купят търсените от МО парашути, след което да им ги продадат.

Цената, за която Брюгеман" се ангажира да произведе и достави 26 броя десантна парашутна система с кръгъл купол и 6 броя парашути тип "Летящо крило", е 277 хил. евро или приблизително 280 хил. лв. по-евтино от офертите на другите две фирми. Освен това според рамковото споразумение германците се ангажират да доставят общо 156 комплекта парашутни системи с кръгъл купол и още 26 комплекта "Летящо крило".

На 8 декември парашутите са доставени, но от МО отказват да ги приемат, тъй като не отговарят на спецификациите. Поръчката не е платена, а парашутите стоят в склад на фирмата в гр. Баня, където германците вече са открили свой цех. Намерението им е до няколко месеца да стартират производството на парашутни системи на родна територия. 

В резултат на отказа на МО двама представители на фирмата - Стефани Вилеке, внучка на основалият през 1936 година фирмата Карл-Хайнц Брюгеман, и Йорн Хервиг идват специално в България и се срещат с представители на министерството. В резултат получили уверение за това, че държавата има намерение да продължи на струдничеството си с тях. За да бъдат изгладени разминаванията обаче независима фирма ще трябва да провери дали произведените парашути отговарят на спецификациите на направената поръчка, а разноските ще бъдат за сметка на производителите. 

Пред OFFNews Вилеке и Хервиг заявиха, че за първи път се сблъскват с подобен проблем. Парашутите им на практика се ползват от почти всички държави в НАТО, а и извън Алианса. Те предоставили необходимата документация за параметрите на парашутите още в хода на процедурата по провеждане на обществената поръчка.

Корупция или некомпетентност е причината - двамата отказват коментират. Факт е обче, че намеренията им да инвестират у нас не са свързани с тази поръчка. В Баня вече работи цех с около 60 души, които произвеждат специализиран армейски текстил. Други 10 души вече започват курс на обучение в Германия за производството на парашути. Преди цехът у нас да заработи, той ще трябва да произведе няколко мостри, които след това да получат одобрение от централата на компанията. Едва тогава ще се смята, че цехът е готов да произвежда парашути, обясниха пред OFFNews германските инвеститори. 

Те са категорични, че този случай няма да повлияе на намеренията им да работят в България. При неблагоприятен за тях развой на събитията са готови да търсят правата си в съда.

От Министерството на отбраната обясниха за OFFNews, че са запознати с въпроса. До петък от ведомството се ангажираха да отговорят на въпросите с какви мотиви е отказано приемането на парашутите и какво е в момента състоянието на системите, които военните ни ползват.

Заради плачевното състояние на старите руски парашути, десантчиците ни бяха принудени да намалят драстично скоковете през 2013 година, тъй като те представляваха реална опасност за живота им. В момента в армията се ползват американски парашути, дарение от правителството на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!