296 държавни и общински предприятия са платили за сертификат "коректна фирма"

Пари за лепенките са давали училища, поликлиники, детски градини, ясли, музеи и горски стопанства

Николаос Цитиридис 04 май 2016 в 15:40 22135 8

296 държавни и общински предприятия като детски градини, ясли, училища, музеи, горски стопанства и други са дали общо 20 720 лева пари на данъкоплатци за издаване на сертификат за "коректна фирма".

Веднага следва въпросът - За какво му е на дома за деца във Враца такъв сертификат или пък на общинската администрация във Вълчи дол? Или пък на ловното стопанство в Девин. Защо ясли, поликлиники и домове за деца със специални нужди трябва да са сертифицирани като "коректни фирми". Отговорът е, че не им трябва. Но пък парите, платени от нашия джоб, са отишли на вятъра.

Телефонни измами за напреднали

Миналата седмица ви разказахме за един куриозен телефонен разговор, който бе публикуван в социалните мрежи и събра огромна популярност. В записа телефонна операторка се опитва да зариби мъж да заплати определена сума, с която да плати сертификат за "коректна фирма". Това "право" му се полага, защото е бил "проучен" и нямало оплаквания срещу неговата фирма. Като обратен отговор обаче операторката получава контра предложение за сертификат "Ебати пича". До тук със смешките и закачките.

В същия ден на изтичането на записа Комисията за защита на потребителя (КЗП) публикува, че налага санкция на фирма, която издава такъв тип сертификати и забранява дейността ѝ.

Ден по-късно на редакционната поща на OFFNews пристигна писмо от Наталия Иванова, управител на "Изследователски център за клиентски мнения" (ИЦКМ), който се занимава с услугата „Сертификат за коректна фирма”.

В съобщението си до нас Иванова уточнява, че никъде не става въпрос за нейния "Център за изследвания" и ни приканва да изтрием публикацията, а откажем ли - съд.

Това породи нашия интерес да разберем повече за Центъра на г-жа Иванова и сертифицираните ѝ клиенти.

В сайта korektnafirma.com има огромен списък на фирмите, получили такъв сертификат. Почти няма град в България, в който да няма бизнес, заслужил "приза".

Сертификати масово са се давали на следните държавни и общински предприятия - училища, детски градини, ясли, домове за деца, читалища, музеи, домове за деца с увреждания, домове за възрастни, ловни стопанства, поликлиники, помощни училища, дирекции по горите, здравни инспекции, горски стопанства, общински администрации и областни дирекции "Земеделие".

По-обстойна проверка на целия списък показа следното - 296 броя държавни и общински предприятия са "коректни фирми". Всеки сертификат се издава на "заслужилия" го на цена от 70 лева.

Така излиза, че данъкоплатецът е дал близо 21 хил. лева, за може "коректни" да се чувстват в:

- Читалището в село Паничери
- СОУ "Васил Левски" в село Опака
- Горското стопанство в село Ново Паничарево
- Училището в село Никола Козлево
- Детската градина в село Мирково
- Училището в село Лопушна

Абсурдните примери могат да продължат, но всеки може да разгледа огромния списък на този линк.

Как става схемата

Ако вашата фирма е попаднала сред "избраниците", то вие ще получите телефонно обаждане. От него ще разберете, че сте проучен и коректен.

Учтиво ще ви бъде обяснено как няма негативни коментари срещу вас, вие сте коректен партньор и имате правото да ви бъде издаден такъв сертификат.

Разбираемо е, че училището, например в Селиманово, ще е поласкано от факта, че някой се е сетил за тях и дори ги е проучил. Оттам нататък е само въпрос на вербална техника да накараш директора/управителя на някоя фирма сам да поиска този сертификат.

Разговаряхме с директорите на няколко произволно избрани училища из България, които имат такъв сертификат. С радост ни разказаха как са ги потърсили, задали няколко въпроса и са им дали възможността да им се издаде този "документ". 

Колко тази схема се различава от телефонните измами, при които възрастни хора дават хиляди левове по свое желание за "лекуване" на близък, ние не се наемаме да коментираме. Само предполагаме, че тези близо 21 хил. лева от нашия джоб биха могли да отидат за нещо по-полезно от лист хартия и пет лепенки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

6

Izalina

05.05 2016 в 14:43

ще може ли възмОтената kYrektna Firma да дообясни коментара си, че не вдявам?!
поне на мен тотално ми проиворечи в първите си две точки на заглавната картинка на статията ...

77927

4

El Commandante

04.05 2016 в 20:11

Докато има балъци, ше има и тарикати.
Демек вечно.

13859

2

Daering

04.05 2016 в 15:49

Досежно сертификатите да питам - на частни лица издават ли се? Питам за един приятел от село, има ниви за продаване, да му помогна.

8359

1

ОФчар

04.05 2016 в 15:47

Мухахахаха.
То май цялата държава е "коректна".
Бухахахаха.