10 английски семейства в лапите на българския рекет в Балчик

Направили грешка да купят къщи в Оброчище, продавачът спира тока и им иска по 1200 евро, за да ги пусне до домовете

Николаос Цитиридис 21 април 2016 в 15:50 16506 5

На постоянен тормоз и рекет от страна на собственик на имот са подложени десетина британски семейства, купили си къщи в комплекс от затворен тип край Балчик. 

Спиране на тока, 1200 евро на година за такса "поддръжка", разпореждане с къщите на британците без тяхно знание, забрана за ремонти, освен ако не са "наши фирми" и много други са проблемите за собствениците на къщите край село Оброчище в община Балчик. 

През 2005-2006 г. инвеститорът ЕТ „Георги Христов – сладкарски изделия“ изгражда и продава, предимно на чужденци, около 40 имота в землището на с. Оброчище, община Балчик. На всеки собственик се събира годишна такса в размер на 1200 € за охрана и поддръжка. Тези суми са превеждани първоначално от по сметката на инвеститора, а от 2010 г. – по сметката на сина му, Михаил Михайлов, като на собствениците не са издавани фактури или касови бележки. Единственият документ, който са получили за парите британците, изглежда така: 




През 2015 г. част от собствениците на тези имоти писмено отказват да заплащат тези суми, тъй като считат, че не получават услугите – комплексът не се охранява и не се извършва необходимата поддръжка. В резултат на това, след заплахи по e-mail, изпратени до неплатилите стопани, в началото на 2016 г. се спира електрозахранването лично от г-н Георги Христов.

Край комплекса има трафопост, който е свързан към къщите, но тарифите и начина на отчитане са неясни - живеещите в комплекса не получават сметки от ЕОН, а плащат неясно какво директно на собственика Георги Христов.  

Преди няколко месеца един от британските собственици е получил имейл от дъщерята на Христов, в който се казва, че къщата им ще се ползва за абитуриентския бал на сина на Христов. 

Няколко англичани пишат писмо до посолството на Великобритания, от където ги съветват да се обърнат към компетентните органи в България. Което и правят – към момент в РУП Албена има заведени 8 жалби от английски граждани, в които са описани закононарушения като изнудване и незаконно събиране на при; - заплахи за спиране на тока и водата при всякакви случаи, като ползване на външна ремонтна фирма; - отказ от достъп до имота на гости на собствениците, включително и със заплахи за срязване на гумите на автомобилите; - заплахи, че ще постави ограда около къщата и ще я остави без достъп и ток и вода и др.

Отговор до сега има само по първата жалба от февруари тази година от страна на прокуратурата, която постановява отказ от образуване на наказателно производство.

След справка в кадастъра се оказа, че къщите на англичаните се намират в три имота - №№ 53120.503.558; 53120.16.9 и 53129.16.10, като последният се води овощно насаждение, а до имот 16.9 видимо е застроена част от борова гора; имотите се водят собственост на ЕТ „Стройинвест – Георги Христов“.

Ограден и с бариера е само имот 503.558, като няма сключен договор с фирма, имаща право да упражнява охранителна дейност и няма видеонаблюдение – т.е. – не отговаря н критериите за „комплекс от затворен тип“. Допускат се хора и автомобили свободно или в зависимост от това, дали г-н Христов е на портала – по негово усмотрение.

Няма сключени договори за охрана и поддръжка със собствениците; не се издават фактури или касови бележки за изплатени суми за вода, ток, охрана и поддръжка.

Една груба сметка показва, че 37 къщи по 1200€ по 10 години прави сумата от 444000 €, получена от инвеститорът за „охрана и поддръжка. Разбираемо е нежеланието му да прекрати тази си практика и използването на всички средства за борба с несъгласните.

Всяка къща има собствен електромер и водомер, които се отчитат и заплащат на г-н Христов по незнайни тарифи. Г-н Христов и неговите фирми не са регистрирани като водо или електроразпределителни дружества.

Към момента шест семейства са без електрозахранване с всички произтичащи от това проблеми; две от тях са наели адвокат и завеждат граждански дела.

Като резултат от подадените жалби, г-н Христов издава първоаприлска заповед от името на „ДЖИ-ЕМ-ТИ“ ООД (в търговския регистър – фирма за текстилна и кожарска промишленост, регистрирана в гр. София) с която назначава себе си, синът си, съпругата си и още три лица за антитерористичен щаб и въвежда пропускателен режим, която разпраща по e-mail на собствениците.



Прокуратурата явно приема на сериозно тази „заповед“, като на нейна база обосновава решението за отказ, като счита за нормално „ДЖИ-ЕМ-ТИ“ ООД да въвежда ограничения н достъп до частни имоти от първи януари с писмо от първи април.
Прокуратурата също така счита, че не представлява престъпление по смисъла на НК събирането на пари за неизвършвани услуги – без договор и фактури в размер на над 400 000 €.

Прокуратурата приема, че е нормално да се извършват разпоредителни сделки с електрозахранване от неоторизирани лица.

В крайна сметка, заключението ни е, че всеки „инвеститор“ у нас може да се разпорежда както пожелае с имотите на купувачите дори и десетки години след сключване на покупко-продажбата. И че няма държавен орган, който може да спре рекет, самоуправство и тормоз над граждани на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12284

5

ДидоВъТъ

21.04 2016 в 16:40

Ама и тия британци са едни мушмули-как па за 10 г. не са се усетили,ама въобще?Те не четат ли из нашата мила родина к'ви чудеса стават,к'ви предприемачи/бизнесмени/феодали си имаме?

13501

2

Kostadin Stefanoff

21.04 2016 в 16:02

В такава държава живеем! Заплатите на прокурори и министри се плащат от мафиоти и бизнесмени, и при това напълно легално. Така изглежда.

Единственото решение е разстрел за такива държавни служителЕ!