Жители на общ. Хайредин протестират заради асфалт на 50 години

Мария Димитрова, Zovnews 20 март 2017 в 15:45 4874 2

Снимка Мария Димитрова

Жители на врачанската община Хайредин се събраха днес на протест срещу безобразното състояние на пътната настилка в района. Над 100 души излязоха да напомнят, че и в тази част на страната живеят данъкоплатци, чийто път не е ремонтиран десетилетия.

Хората излязоха край бензиностанцията до с. Михайлово, където настилката е осеяна с кратери, а на места напълно липсва. Състоянието на отсечката винаги е било лошо, но в последните пет години е отчайващо, разказват хората пред врачанския сайт Zovnews.

Пътят е строен през 60-те години на миналия век и оттогава не е ремонтиран. Трасето е изключително натоварено. Част е от републиканската пътна мрежа и през него ежедневно има засилен трафик на автомобили и камиони, които пътуват към Монтана, Видин, Козлодуй.

Окайващото състояние на пътищата директно застрашава и живота на хората. При спешен случай е нужен повече от час, за да може линейка да пристигне и поеме от най-близкия Спешен център, който се намира в Козлодуй. От ръководството на община Хайредин многократно са се опитвали да разкрият филиал на Спешната помощ в административния център, но досега не са срещали разбиране.

Най-голямото притеснение и повод за недоволство на хората е, че по опасния път преминават училищни автобуси и има риск за децата, които се возят в тях.

Въпреки че вчера АПИ съобщи, че ще бъдат отпуснати близо 214 хиляди лева за ремонт на републиканските пътища, преминаващи през община Хайредин, хората не вярват, че ситуацията ще се промени. Десетките събрали се на протеста искаха да разберат колко пъти тази пътна отсечка е ремонтирана на документи и къде са отишли парите, отпуснати за целта. Те не смятат, че новите 214 хиляди лева ще стигнат да се ремонтира трасето и дори че ще бъдат използвани по предназначение. Жителите са твърдо решени да протестират, докато не видят багери на мястото, които да измъкнат селата в общината от изолацията и опасността, в която ги е поставило безхаберието на властите. 

Без да участват в протеста, защото са длъжностни лица, но на място, за да чуят исканията на хората, бяха и кметовете на Хайредин, Манастирище и Михайлово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови