Защитниците на парк "Бедечка" излизат на национален протест

OFFNews 25 април 2016 в 12:00 2598 1

Старозагорци неколкократно протестираха срещу разрушаването на парка

Националният протест на неформалната група "Запазете Бедечка" събира недоволните в София на езерото "Ариана" в сряда вечерта от 18:30 часа. Към тях ще се присъединят и на други градове. Във Варна, Пловдив, Плевен, Ямбол, Велико Търново също ще проведат събития по повод конкретни случаи в тези градове, като по този начин те ще се присъединят към Националния протест в София и ще изразят солидарност със старозагорци.

Започналите строителни дейности в незалесената част на старозагорския парк "Бедечка", който е обект на множество реституционни претенции, по които текат дела, продължават да тревожат жителите на града и природозащитниците. Многобройните граждански протести не успяха да предотвратят строителството там на голяма търговска верига.

Системният проблем се състои в това, че ние, като граждани, разполагаме с много информация, която показва, че случаят е изключително спорен и в нарушение на редица закони. Маже би най-малко над 20 документи имаме и ние, като граждани, нямаме възможност да защитим градските площи, защото ние нямаме право да бъдем страна и по никакъв начин не можем да покажем тези документи пред съда, каза Никола Райков от "Запазете Бедечка".

От групата е внесен проект за Екоприключенски парк. Предложението обаче е отхвърлено от общината като повърхностно и незаконосъобразно, каза още Райков. Според него за решаването на проблема е необходимо налагането на незабавен мораториум върху всички такива случаи, както и законови промени, съобразени с европейските директиви и да позволяват на гражданите да бъдат страна в такива казуси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови