Стотици предупредиха: Странджа не е Lafka (снимки)

OFFNews 28 януари 2014 в 21:00 8152 12

Протест в защита на Странджа
Протест в защита на Странджа

Около 500 души участваха в протеста, който се проведе тази вечер в столицата против връщането в сила на спорния документ, предвиждащ на практика безконтролно застрояване на крайморски терени от Природен парк "Странджа".

Минусовите температури и силният вятър не разколебаха демонстрантите, които се събраха малко след 18,00 часа пред сградата на Съдебната палата. Проблематичният общ устройствен план на Царево, който застрашава едни от малкото останали красиви кътчета по Черноморието бе вдъхновил демонстрантите за множеството им плакати. На част от тях можеше да се прочете: „Елате да спасим Странджа от бетона”, „Планината и морето в сърцето”, „Искаме море и пясък, а не бетон и „изкуствен блясък”, „Долу ръцете от Странджа”, „Морето не е частно, не ви е ясно”, „Странджа не е пералня”.

Въпреки студенето време, няколко семейства бяха довели малките си деца. Около 18,30 часа протестното шествие тръгна по предварително заявения маршрут – към Върховния административен съд, а след това към градинката пред Кристал.

И на двете места част от организаторите още веднъж поясниха целите на протеста и декларираха готовност за нови демонстрации, с които да бъде спасена природата по южното ни черноморие. Ораторите определиха протеста като напомняне за изпълнителната, съдебна и законодателната власт, че имат 10 дни, за да защитят Странджа и България. Ако не го направят, природозащитниците ще представят пред Европейски парламент и Европейската комисия петиция, в която ще бъдат описани нарушенията допуснати от българските власти.

В градинката на Кристал, бе припомнено, че едноименният бивш ресторант е преустроен в частна резиденция на банкера Цветан Василев, в нарушение на ЗУТ. По тази схема са направени едни от най-големите стрителни злоупотреби по крайбрежието на Черно море.

В този момент протестиращите започнаха да скандират „Странджа не е лафка“, визирайки набиращата скорост верига от павилиони, която се свързва с фирми, близки до банкера. Според природозащитниците, част от заинтересованите от строителство в и около Царево лица и фирми са свързани с видни представители на управляващата коалиция.

Протестът завърши малко след 20,00 часа с призиви за оставка пред народното събрание, което бе обградено от плътен полицейски кордон. Демонстрации срещу застрояването на Природния парк „Странджа” се проведоха и в Бургас, Пловдив, Русе и Сливен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!