Сирийците у нас на протест срещу зверствата в Алепо (снимки)

OFFNews 07 май 2016 в 19:19 7029 27

Снимка Сергей Антонов

Представители на сирийската общност в България излязоха на протест срещу кървавите зверства и разрушенията в сирийския град Алепо. 

Демонстрацията се проведе пред сградата на Европейския парламент в София. 

В първите дни на май в сирийския град загинаха 40 души и над 80 бяха ранени при обстрел на болница и жилищен блок като повечето жертви са жени и деца. Заедно с шест свои колеги – лекари, загина и един от последните педиатри останали в Алепо д-р Мухамад Мааз, едва на 36 г.

Дататата 7 май е обявена от международнто гражданско движение „Спасете останалите“ (Save the Rest) за ден на сирийските политически затворници.

Стотици хиляди сирийци, включително жени и невинни хора, все още гният в затворите на режима в Сирия. Тяхната съдба стана особено популярна през последните месеци, когато един избягал сирийски офицер разпространи 50 000 снимки на задържани и измъчвани до смърт хора. Изтезанията в сирийските затвори са наричани „Сирийския холокост“, като свидетелствата за тях от писма и дневници на затворници потресоха активисти от цял свят, обявиха организаторите на протеста.

Те допълниха, че Радован Караджич беше осъден на 40 години затвор за геноцида в Сребреница и престъпления срещу човечеството във войната в Босна, при който загинаха 8000 души, докато Башар Асад, чиято политика и режим доведоха до гибелта на 470 000 сирийци все още е президент на Сирия.

„Ние искаме хората да чуят, че има около 200 000 души, които стоят в затворите. Голяма част от тях наистина си пожелават смърт, за да спрат изтезанията, а някои са зад решетките от 20-30 години насам. Това е репресия от властта на Асад срещу революцията”, обявиха демонстрантите.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11610

26

Prologue

08.05 2016 в 15:34

El Commandante много филми гледаш и явно се облъчваш от някакви медии сериозно. В Алеп и всички конфликтни точки, терористичните групи са в самите градове, те НЕ завладяват градовете като войска. Те не са армия, а идиоти с калашници разделени на групи, вилнеещи по целия град. Над 50% от унищоженията, които гледаш на снимки и клипове са причинени не от тези терористи, а от армията на Асад. Надявам се да се досетиш защо!
И пак ти казвам, фактите са под руйните и няма медия, която да ти представи истината такава, каквато е. Тези твои цитати са една проста измишльотина и са много далеч от фактите и истината.

8359

25

ОФчар

08.05 2016 в 11:48

Комунделите и шимела, що не си гледат балотажа?

77927

24

El Commandante

08.05 2016 в 11:21

Добре бе малоумници, вместо да ми се отвличате в чувства, разсъждения, лични обиди и прочее, съсредоточете се върху новината:

Имаме група цигани, дигнали плаката: Save Aleppo from Assad.

И аз ви питам: КАК така да спасиме Алепо от Асад, след като Алепо бива унищожавано от ИДИЛ, Джебхат ан Нусра и Ахрар аш Шам плюс т.нар. ФСА.

Питам ви, НА КОГО да го дадеме след като го спасиме от Асад?

Говорете ми с факти, не с това което вие мислите, чувствате или имате лично против мен.

7506

23

Няма никакво съмнение, че другарят Че ще е в първите редици на доброволците :-)

7506

20

Рускитутките не дават и прашинка да падне върху светлия лик на Ассад.
Путин заръча.

11610

19

Prologue

08.05 2016 в 02:43

Такива цитати може да си разменяме цял ден,лично за мен това не е достоверна информация.Преди много години по сирийската телевизия съм се наглеждал на неща,които просто нямат нищо общо с реалността.Там станеше ли нещо,което може да разклати властта настава пълно информационно затъмнение,ПЪЛНО,до ден днешен не се е променило и определено всяка една световна сила се възполва от това.И знаеш ли защо сирийците бягат от Сирия?Защото влезнат ли в така наречените от теб войски на Асад стават абсолютно същите терористи срещу,които уж се борят. Определено не се борят за свободата на Сирия и сирийския народ, защото в Сирия няма борба за свобода,там има борба на интереси. Щом за теб е нормално хората да си дават живота заради инфантилното виждане на една група от хора, добре,но за мен не е.Асад изпусна много отдавана положението в Сирия и в момента е просто един заложник на конфликт породен от няколко световни сили.А фактите,за съжаление фактите са под руйните на сирийските села и градове!

77927

18

El Commandante

08.05 2016 в 01:47

За да ти покажа какво имам предвид и като говорим за Алепо, когато кажеш нещо като "там ше видиш неща които няма да ти харесат", след това е редно да постнеш нещо такова:

"At least 146 civilians have been killed and over 1,103 others wounded in terrorist groups’ brutal shelling of residential areas, hospitals and shopping centers across the Northern city of Aleppo in the last 10 days, city sources announced.
“52 children, 33 women and 61 men were among the killed civilians in the 10-day-long attacks of the terrorist groups,” the sources said.

“Over 432 children, 356 women and 315 men were injured in the rocket and mortar attacks on non-military areas in the city,” the sources added.

“Over 2,300 cases of attacks by the terrorist groups of al-Nusra Front, al-Shamiyeh Front, Ahrar al-Sham and the Free Syrian Army were carried out on the city districts,” they said."

След което аз веднага се съгласявам че да, това наистина не ми харесва.