Рибари се оплакват от репресии от страна на ИАРА

OFFNews - Бургас 19 декември 2016 в 13:37 8890 0

Снимка OFFNews

Част от протестиращите рибари, недоволни от политиката на ИАРА

Около сто рибари и собственици на кораби и фирми в бранша протестираха днес пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Репресии от страна на инспекторите, прекомерен контрол и рестриктивно законодателство са сред проблемите, които посочиха протестиращи от цялото Черноморие. До Бургас бяха дошли и рибари от района на Добрич и Варна.

Георги Пейчев, собственик на кораби и рибар от Царево, посочва, че ежедневно са проверявани от редица институции, в това число – и Гранична полиция. Размива се и отговорността на институциите, посочва той:

Ние нямаме нищо против проверките и спазването на закона. Но ние се явяваме като престъпници. Строени отзад на палубите, в зимните месеци, притиснати в ъгъла. На моя собствен кораб, където аз съм капитан, не мога да позволя такива вмешателства“, посочва Пейчев.

За пример дава случай, в който посрещат гранични полицаи на кораба, а се оказват едва ли не арестувани и започва проверка на всички видове документи. В това число – служителка на агенцията по безопасност на храните поискала корабните документи, издадени от „Морска администрация“.

„Когато тя погледна в свидетелството за плаване, стана ясно, че районът на плаване е „20 м“. Това означава 20 мили. Тя ме попита какво е „20 м“, отговорих й, че са 20 метра. Не сме подложени само на гинекологични прегледи“, казва Пейчев.

Колегите му се оплакаха, че са глобявани за какво ли не. Включително, че си ловили чернокоп за лична консумация, който не се вписва в дневника, а за това им е наложена санкция. Рибар от Бяла се оплака и че е бит и малтретиран от служители на инспекцията.

От бранша настояват и за законови промени. Българското законодателство е рестриктивно, твърдят бизнесмени:

Конкретен пример – в цяла Европа разрешават и е вкарано в регламентите улов, примерно, на бяла мида. С разрешени уреди. При нас – не може“, казва Петър Василев, член на УС на асоциацията „БГ ФИШ“.

За тези законови промени, от рибарския бранш са изготвили отворено писмо до Министерството на земеделието и храните и до ИАРА. С него настояват и за спиране на репресивните мерки.

Директорът на агенцията, Валентин Вълков, отрече да има такива. Посочи, че актовете за последния месец, например, са едва няколко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови