Рехав протест срещу пръстовия идентификатор

OFFNews 25 юли 2016 в 15:22 4149 4

Снимка БГНЕС

Около десет души протестираха пред сградата на Министерството на здравеопазването срещу въвеждането на пръстовия идентификатор при влизането в болница. 

Протестът беше организиран във Фейсбук, няколко дни след като системата беше въведена тестово в няколко болници - основно в София. Тази седмица тя беше въведена в още 20 болници и ще обхване всички лечебни заведения в страната на 1 октомври.

Срещу идеята на здравния министър Петър Москов за пръстовия идентификатор и с искане за оставката му беше организиран протестът пред ведомството. 

Според противниците на пръстовия идентификатор системата не гарантира запазването на личните данни, като дори има риск от кражба на самоличност, което пък може да застраши националната сигурност, тъй като болниците "Токуда" и "Сити клиник" са притежавани от турска компания.

За оставката на Москов бяха добавени и други аргументи, сред които скандалът с турските ваксини, проблемите във Фонда за лечение на деца и др. 

От здравното министерство са категорични, че не трябва да има никакви притеснения относно пръстовия идентификатор, тъй като системата реално няма да снема отпечатъци и няма да изпраща никъде данни, а само ще създава уникален номер, с който да се разбере къде е лекуван съответният пациент. 

Въпреки наближаващото масово въвеждане на системата обаче остават нерешени много въпроси, сред които и какво ще се случва, ако пациент откаже да се регистрира чрез системата. От Здравната каса обясниха, че в този случай болницата може да не получи пари за лечението на пациента, но на никого няма да бъде отказано лечение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

4

66

25.07 2016 в 22:01

пръстов отпечатък и видеоконтрол

за следене на извънредния труд и работното време

и кой кога идва и кога си тръгва (петък след обяд ;) )

за държавни и общински служители
------------------------------------------------------
а за пациентите за скъпи операции и ДНК тест и видеоконтрол на обяснението и съгласието за операцията