Рехав протест на студенти срещу спирането на евростипендии (снимки и видео)

OFFNews 16 май 2016 в 18:59 4254 0

Студенти по медицина и право излязоха на протест пред сградата на Министерството на образованието, за да изразят недоволството си от спирането на европейските стипендии за успех за специалности, които не са определени като приоритетни за държавата като право и медицина. 

Протестът беше организиран от Асоциацията на студентите по медицина и беше подкрепен от Националното представителство на студентските съвети в България, както и от Българския лекарски съюз. 

В протеста се включиха едва около 60 души. 

До спирането на европейските стипендии за някои специалности се стигна, след като бяха определени приоритетни професионални направления от държавата. Само студентите в тях получиха правото да кандидатстват за европейски стипендии за успех по проект, финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Стипендиите за успех са за семестъра и са в размер на 120 лева месечно. 

По-рано днес студенти се срещнаха с образователния министър Меглена Кунева, на която обаче не успяха да договорят промяна. 

Мариян Ников от Националното представителство на студентските съвети в България посочи пред OFFNews, че предстои среща и с вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев. Ще бъде създадена и работна група, на която ще бъде обсъдено увеличаването на държавните стипендии и промяна на настоящото положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови