Протестиращи полицаи: Поведението на властта е срамно (хронология)

ОFFNews 05 ноември 2015 в 18:33 10820 25

Снимка Сергей Антонов

Протестът на "Орлов" от 4 ноември.

Днес вечерта между 18:30 и 20:00 часа полицаите в София и страната за трети пореден път излязоха на протест против орязването на социалните им придобивки.

Протестът в София се състоя само на "Орлов мост", като движението по него беше блокирано през по-голямата част от време. Значително по-малки от вчера бяха и протестите в останалите части на България, като всичко премина спокойно.

Хронология на протеста:

20:00 часа: Приключи протестът на служителите на МВР на "Орлов мост". Движението по двата булеварда отново е отворено за коли.

19:54 часа: Движението все още е блокирано, като протестиращите са около 200.

19:37 часа: Протестиращите започват да намаляват, но все още са много и са блокирали движението. Напомняме, че краят на протеста е предвидено за 20:00 часа.

19:25 часа: Пред OFFNews един от младите полицаи на протеста, който е в системата от по-малко от 2 години, заяви, че поведението на управляващите към полицията е срамно и не може да си обясни защо настроението към протестите е така негативно.

19:23 часа: Движението по булевардите е отворено и в двете посоки, полицаите се отдръпнаха по тротоарите. Минута по-късно отново започнаха да затварят платната.

19:20 часа: Протести има и на други места в страната, но не толкова много, колкото вчера. На международния път Е-79 край Враца към Мездра, в Пазарджик, Пловдив, Бургас и т.н. също има протестиращи полицаи, но не затварят движението и всичко е мирно. 

19:13 часа: Протестиращите са около 500 души, движението е все така затворено.

19:10 часа: На протеста има деца и бивши полицаи. Преди малко беше пусната и рок музика.

19:08 часа: Движението по двата булеварда отново е затворено.

Снимка: OFFNews.

19:06 часа: На място има и много полицайки, пред OFFNews те призоваха гражданите да разберат ситуацията, в която се намират служителите на МВР и да бъдат съпричастни и търпеливи. "Поставете се в нашите обувки и не ни съдете прибързано", каза една от тях. 

Те заявиха, че са наясно със заканата на Бъчварова за дисциплинарно наказание за всеки полицай, разпознат, че е бил на протеста, като вече има и наказани униформени - с порицание. Засега няма дисциплинарно уволнение служители за това, че са протестирали.

Бивш и настоящ полицай на протеста. Снимка: OFFNews.

19:03 часа: Протестиращите явно не могат да се разберат да пускат ли движението, или не, защото в момента не пускат никакви коли да минават по "Цариградско", докато тези от "Евлоги и Христо Георгиеви" минават. 

19:01 часа: Движението по двата булеварда отново е възстановено.

18:58 часа: МВР отново затвори двата булеварда за движение. Някои шофьори се карат с протестиращите, чуват се много клаксони на коли.

18:57 часа: Полицията пропусна движението по "Цариградско" и "Евлоги и Христо Георгиеви", като се изтегли на тротоарите. Малка група протестиращи са застанали на "Орлов мост" в посока СУ, като не дават на колите да преминават.

18:47 часа: На мястото има и не малка бройка жени, подкрепящи исканията на своите съпрузи, на 1-2 места се забелязва и българското знаме.

18:44 часа: Събралите се са над 400 души вече.

18:42 часа: Градският транспорт по "Цариградско" не може да преминава през моста и затова обръща по булеварда, откъдето продължава маршрута си. Линейките обаче биват пропускани през блокадата.

18:39 часа: 
Полицаите стават все повече, вече са над 300, те не скандират нищо и не носят плакати.

18:30 часа:
 Около 200 служители на МВР излязоха на пътните платна на "Орлов мост" и ги блокираха. Затворено е движението в двете посоки по бул. "Цариградско шосе", както и лентата на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в посока парка "Заимов".

Те пропуснаха няколко коли да минат през блокадата, като техни колеги, които са на работа, се насочиха надолу по булевардите, за да предупредят шофьорите да обръщат в друга посока. 

Според последното решение на Министерския съвет новопостъпилите служители в МВР и тези с до 10 години стаж вече няма да получават до 20 работни заплати при напускане и пенсиониране.

С текстове в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за догодина се променят 7 закона, свързани със сектор "Сигурност". От промените става ясно, че се предвижда и намаляване на дните платен годишен отпуск от 30 на 20, както и премахване на коефициента за прослужено време на държавните служители в МВР, с което месечната заплата ще падне с до 400 лв. Отделно от това, въпреки раздутия бюджет на МВР за догодина, няма да има пари за униформи и ремонт на автомобилна техника по границата.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!