Протест пред парламента след провалянето на конституционната реформа

OFFNews 09 декември 2015 в 15:56 7878 5

Снимка Facebook

Малко след като парламентът прие приложението на АБВ и ДПС за разпределението на квотите в прокурорската колегия на ВСС, във Facebook започна организирането на протести пред Народното събрание.

С 204 гласа "за" парламентът отхвърли предложението на ДСБ колегията да се състои от 12 души - главния прокурор, четирима прокурори, 1 член от квотата на следователите и шестима души - от парламента. По този начин се търсеше намаляване на влиянието на главния прокурор в колегията и ВСС.

Според приетото предложение на АБВ се увеличава и съдийската колегия с една бройка. Така магистратите там ще са 14, като така представителството на квотите в нея става 6:6: председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от съдиите и шестима, избрани от парламента.

Решението на депутатите стана причина министърът на правосъдието Христо Иванов да подаде оставка. Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък обяви, че сваля доверието си от управляващата коалиция и става опозиционен депутат.

Началото на протеста е в 18.30 часа, като само за минути след създаването на събитието желанието си да присъстват са заявили близо 250 души. 

Освен за подкрепа на провалената конституционна реформа, част от обявилите желание да присъстват настояват да се протестира и с искане за оставка на правителството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови