Протест: Не стигат асистентите за деца с увреждания

OFFNews - Бургас 09 юли 2016 в 10:32 2503 0

Снимка OFFNews

„Аз съм родител, а не личен асистент“ - с този призив 20-ина родители на деца с увреждания днес блокираха за кратко пътя Бургас - Созопол до КПП към южното Черноморие. В рамките на 5 минути те спряха и без това натовареното движение и поставиха играчките на техните деца на пътя.

С плакати „Стоп на геноцида над децата и лицата с увреждания“, бургазлии се обявиха против държавната политика, която предлага само временни мерки - проекти и програми.

Още след националния протест в София, на 6 април, родителите внесоха редица искания в Министерството на труда и социалната политика. Едно от тях бе да има лична финансова помощ за човека с увреждане и той да реши за какво да я ползва - дали за личен асистент или за рехабилитация. Това посочва една от протестиращите Гергана Маврова. Единственият получен отговор е, че имало много програми, по които да се кандидатства.

Говорим за постоянна финансова помощ. Дали ще е заплатата, която ще взима родителят. Или той ще прецени да ходи на работа, а да си наеме личен асистент, който да му гледа детето“, казва още Маврова.

Тя самата е назначена за личен асистент на дъщеря си за два часа на ден. Детето е със 100% инвалидност и нищо не може да направи сама. По договор Гергана е назначена за 120 лв/месечно. Пресмята, че чисто, ще вземе около или под 100 лв.. И, ако съпругът й не работи, то трябва да оцеляват с тези пари.

Според някои родители е възможно въпросният постоянен доход да се определя спрямо степента на увреждане.

На протеста днес дойдоха и служители от дирекция „Социални дейности“ към община Бургас заедно с началника на отдела Мая Казанджиева. Те изразиха подкрепа и съпричастност към исканията на родителите, с които работят отдавна.

Казанджиева посочи, че новият социален министър Зорница Русинова също обмисля законодателни промени в тази насока.

През септември ще се проведе и национален протест в София, а родителите предупреждават, че няма да отстъпят от исканията си и ще продължат с действията си и по населени места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови