Поредна акция срещу билетчето от 1,60 лв. в София

OFFNews 03 май 2016 в 17:47 8063 2

Снимка Движение Обществен натиск/ Архив

В центъра на София ще се проведе протестна демонстрация срещу увеличението на цената на билетите за градски транспорт в София от 1 лв. на 1,60 лв. Демонстрацията е под надслов "Не финансирам крадци".

Кампанията ще се проведе утре в 18:30 часа на Попа и ще включва флашмобове в рейсовете, трамваите, тролеите и метростанциите в София и е насочена против увеличението на цената на превозните билети и талони от 1 лв. на 1, 60 лв.

Група демонстранти ще се качват и ще пътуват демонстративно безплатно в столичния градски транспорт. Те ще  приканват всички граждани да не перфорират билети и да не показват абонаментните си карти пред контрольорите. Недоволните от увеличението ще раздават флаери с мотото и хаштага на кампанията: #НеФинансирамКрадци и ще лепят стикери, изобразяващи банкнота от 1, 60 лв. с лика на кмета Фандъкова.

"Ще разговаряме с пътниците в превозните средства, с контрольорите, а ако трябва – и с полицията, за да ги информираме за правото на свободно придвижване и за реалния проблем с цената на билета. Ще бъдем разпознаваеми и с плакатите си в градския транспорт", съобщават организаторите на демонстрацията от движение "Обществен натиск".

Според тях Столичната община няма нито пазарни, нито социални основания за увеличението: не е подобрено качеството на транспортната услуга, не са увеличавани заплатите на транспортните служители, а цените на горивата продължават да падат.

"Билетите би трябвало или да запазят старата си цена от 1 лв., или дори да поевтинеят. В Естония в момента се въвежда безплатен публичен транспорт. Докато по-бедните граждани на София направо биват лишени от възможността за свободно придвижване", смятат недоволните от поскъпването.

Те подчертават, че кампанията за гражданско неподчинение "Не финансирам крадци" ще продължи до отмяна на злополучното увеличение на цената на билета.

"Евентуални опити на Столична община за частично увеличение от рода на 1,20 или 1,40 лв. също са напълно неприемливи и няма да доведат до спиране на кампанията", подчертават организаторите на събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови